Salt, to be or not to be?

Jaaa, idag hade jag bara 45 skräppkommentarer med droger och penisförstorare. (Brukar vara över 100) De flesta på engelska, några på ryska. Suck. Som de stjäl tid i onödan. För bland dessa 45 skräp fanns två av era som jag manuellt måste hitta och släppa ut. Morr!

I alla fall, det var absolut inte detta jag skulle skriva om. Jag betar nu av er önskelista sen tidigare. Frågan jag tänkte jag ta upp idag är: Hur är det med salt?

Frågan om salt är krånglig. Det är nämligen en fråga om balans samt att vi inte har exakta riktlinjer. Det är därför ”sanningen” hela tiden ändrar sig. Först och främst har vi saltat i många tusen år. Det var ett ypperligt sätt att bevara maten innan kylskåpet.

Salt och salt, är det samma sak? Nej långt ifrån och där kanske ett av svaren finns på varför dagens salt nu ses som mer onyttigt.

Salt innehåller natrumklorid och kroppen strävar efter en balans mellan natrium och kalium. Äter vi mycket kalium så tål vi mer salt. Äter vi lite kalium tål vi mindre salt.

Har vi ändrat våra kostvanor så vi nu äter mer salt än tidigare? Har vi gått över gränsen? Saltar vi INNAN vi ens smakar på maten?

Påverkar salt blodtrycket?

Är det saltet i sig eller källan varifrån vi får 80% av vårt salt som är problemet? Ungefär 80% av det salt vi äter kommer från färdigmat. Är det saltet som påverkar hjärt- och kärlproblematiken ELLER färdigmatens höga kolhydrat- och omega 6-nivå?

När vi gör studier så måste vi plocka bort en massa parametrar som annars ”förstör” studien eller påverkar så vi inte vet vad vi mäter… dessa parametrar som plockas bort brukar jag kalla ”livet”! Ler stort. Är studien därefter korrekt? I min värld är svaret klockrent: nej! Men tillbaka till saltet.

Dags att svara på mina funderingar ovan.

1. Välj ett salt med fler mineraler än bara natriumklorid. Till exempel Seltin eller Havssalt.

2. Var finns kalium? Kakao, torkade tomater, lök, sesamfrön med skal, hela linfrön, mandel, solrosfrön, hasselnötter och valnötter, basilika, persilja, nässlor, renkött, vitlök och kokosflingor. Samt i nötkött, cashewmnötter och älgkött och nötkött. Listan är gjord på gram per 100 gram. Först har mest i %. Men hur ofta äter du 100 gram kakao eller 100 gram basilika? I mitt val av LCHFkost så passar detta klockrent in 🙂 

Så äter du mycket av dessa varor tål du lite mer salt. Gör du det inte så tål du mindre salt?

3. Du som saltar innan du har smakat maten vet redan att du överäter salt. Bryt din vana. Sluta salta i 4 veckor och lägg sen tillbaka Seltin. Kroppen vänjer sig snabbt av med att kräva översaltat. Kroppen är makalös.

4. Funder övar var du äter salt. I maten? På nötterna? i bubbelvattnet? Färdigmaten ska naturligtvis helt bort från menyn. Så egentligen har vi redan där minskat saltintaget i förhållande till studierna på gemenman med 80%. 🙂

Dricker du mycket bubbelvatten kanske du bör salta mindre på maten. Saltar du aldrig på maten kan du kanske välja saltade nötter. Äter du alltid neutrala nötter och dricker kranvatten kan du kanske salta lite på eller i maten.

5. Hur är det med blodtrycket? Ja, det är ju väldigt enkelt att kolla. Lita på DIN kropp. Inte på hur en grupp fungerar i en studie. Har du högt blodtryck så prova att ta bort allt salt du kan under 3-4 månader. Sjunker blodtrycket så var det bra för dig. Sjunker det inte så påverkar ditt saltintag inte ditt blodtryck. (Vilket är fallet för väldigt många)

6. Salt är essentiellt. Utan salt så dör vi. (Även om det även där finns andra meningar) RDI (=rekommenderat dagligt intag) är 0,5 gram natrium vilket motsvarar ca 1 tsk salt. Så du bör äta ca 1 tsk salt per dag…

Vad händer vid brist? Kramp, diarré och kräkningar. Kan uppstå vid extremt hård träning i värme. Annars har vi i stort sett inte natriumbrist.

Vad händer vid överdosering? Högt blodtryck, ödem och även eventuellt benskörhet.

Var hittar vi natrium, förutom i det självklara saltet? 
Buljongtärningar,  bakpulver, sojasås, sill och strömming, oliver, renkött, fetaost, lax, bacon och ost. (Även här är det storleksordning i % per 100 gram)

Så, vad blir mitt svar? Öka på kalium och minska på salt, men vara inte salträdd. Du som överäter på salt vet oftast detta. Träna bort din ovan.

Hur äter jag? Jag saltar aldrig för jag tycker inte om salt. Inte ens i matlagningen. Jag kryddar i stället. Men väljer i stort sett alltid kryddade (innehåller alltid natrium) eller lättsaltade nötter då jag tycker att neutrala nötter är lite halvtrist 🙂 Dricker inte speciellt mycket bubbelvatten.

(Foto: Jenny Grimsgård. Bild: Min frukostmüsli, full av magnesium, kalium och selen, från kommande bok)

20 kommentarer

 1. Sanna
  25 juli, 2011

  Wow… takk for dette.
  Er det noe jeg aldri har tenkt over, så er det kalium.
  Dette var nyttig.

 2. Catrin
  25 juli, 2011

  Kan du inte skaffa ett spamskydd som finns på många sajter och bloggar, där den som vill skriva ett inlägg måste mata in en kod som ändras hela tiden? Det sägs vara effektivt eftersom ”Viagra-”inläggen inte skrivs av en person utan genereras från automatiska sidor (har jag fått förklarat för mig av en datakunnig vän; tyvärr behärskar jag inte fackterminologin 🙂 Men tanken är att då en maskin inte kan mata in en kod, stoppas dessa ”inlägg” redan innan de skickats. På andra bloggar där jag går in regelbundet och sådant spamskydd införts, har skräpinläggen upphört helt – en stor lättnad för läsarna, och för bloggägaren antar jag!

 3. P
  25 juli, 2011

  Anna, läs gärna denna översättning om salt. Din rekommendation att sluta med salt under en period om man har högt blodtryck kan vara farligt. Läs även mer hos Stig, t.ex. om vatten. Sen när du ändå tar upp salt så kanske du ska varna för antiklumpmedel som kan ge Altzheimer, finns säkert i setin.

  http://stighastrup.dinstudio.se/empty_10.html

  PS. Dead Doctors är en annan läsvärd text.

 4. Sofie
  25 juli, 2011

  Jag upplever kramper efter en utekväll med lite för mycket alkoholkonsumtion – kan det inte vara saltbristen som spökar då också? Brukar få för mig det, hjälper om inte annat att få i sig något lättsaltat.

  En fråga till… Joderat salt!? Är det ingenting du rekommenderar? Why?

 5. Anna svarar P
  25 juli, 2011

  Att ta bort de saltet du ser är inte att sluta med salt. Salt är essentiellt. Utan (natrium) salt så dör vi. Vi behöver ca 1 tsk per dag. Jag som aldrig saltar något har under 45 år alltid fått i mig tillräckligt, då salt finns i mycket vi äter. Saltbrist är mycket ovanligt.

  Är det något speciellt du tänker på som skulle vara extra farligt vid just högt blodtryck som jag har missat att ta hänsyn till?

  Mmmm, alla dessa tillsatser. Helt vanligt okokt ris fungerar kanon 🙂 Jag har dock inte grottat ner mig i klumpförebyggande medlen och analyserat många texter som samma ämne. Jag skapar mig aldrig en kunskap från en källa. Vill alltid läsa både för och emot och gärna minst tre källor.

 6. Anna svarar Sofie
  25 juli, 2011

  Jag är inte expert på ”för mycket alkohol”. Det jag vet är att njurarna inte fungerar som de ska vid för stor mängd alkohol. I stället för att rena och återanvända vårt vatten. Så släpper njurarna iväg det som urin. Detta skapar en vätskbrist som påverkar mineralbalansen som orsakar både kramp, huvudvärk och salt/söttbegär.

  Jodberikat salt gillar jag dock. Sen vi blev saltförsiktiga är det många som nu i stället har jodbrist. Inte bra alls då jod är jätteviktgt för ämnesomsättningen (T3 och T4) Äter vi mer skaldjur så fixar sig detta eller om vi väljer Seltin (har naturligt jod i sig) eller väljer tillskott av kelp.

 7. Jerker Antoni
  25 juli, 2011

  Jag har hört att man inte behöver bry sig vad gäller salt. Kroppen reglerar själv genom att överflödigt salt går ut med urinen, resp att man gillar att salta mer när man behöver salt. På en restaurang kan man därför få för salt mat om kocken har det väldigt varmt i köket och svettas eller dricker mycket vatten, och tvärtom.

 8. Anna svarar Jerker Antoni
  25 juli, 2011

  Du kan mycket väl ha rätt. Salt är klurigt och det finns tyvärr många ”sanningar”. Däremot om det inte stämmer är resultatet sisådär, så översaltande känns som en onödig risk.

  Men har du rätt så får i alla fall njurarna överarbeta i onödan. Eller tänker jag fel?

  Jag brukar försöka hitta en säker väg när jag inte kan hitta bra fakta. En rimlig väg. Råden jag ger kan i sämsta fall vara onödiga men de är inte skadliga. Och har jag rätt är de nödvändiga för hälsan.

 9. dufva
  25 juli, 2011

  Att andelen socker i kosten har ökat kontinuerligt under de senaste århundradena är ett faktum, men hur är det med saltet?

  Jag antar att vi åt bra mycket mer ettersalt mat innan vi fick tag på kylar och frysar.

  Detta utan att vi hade något påtagligt problem med våra kärl och hjärtan.

  Som du säger finns heller inga studier som slutgiltigt visar på att salt och blodtryck hänger samman särskilt mycket.

  Kanske är det så att det sk bordssaltet som egentligen är en produkt avsedd för industrin renad till 99.999% och enbart bestående av nacl som är en del av problemet?

  Mitt tips är att investera någon hundralapp i en verkligt bra saltkvarn och sen köra havssalt i den.

  När man använder ett naturligt salt verkar det som att behovet av sälta regleras helt av sig själv

  Troligen kan man då salta på bäst man vill utan att behöva bekymra sig och bara låta preferenserna styra behovet

  1. Anna svarar dufva
   26 juli, 2011

   Jag vet inte hur det är med vår saltkonsumtion idag. Någon som kan hjälpa oss? Det jag vet är att ni vi blev saltskrämda så blev vi utan en betydande del av vårt behövliga jod.

   Gillar din tanke om att vi nu har för rena natriumsaltter i stället för de naturliga blandmineralsalterna. I dessa finns ju t ex både magnesium och kalium.

   Utan kalium blir balansen fel. (natrium/kalium)
   Och utan magnesium blir balansen fel (magnesium/kalcium) Kan vara av denna anledning som benskörhet dyrek upp i saltforskningen. I så fall egentligen bara ett symtom på att vi sönderrenat saltet.

   Viktigt när vi pratar salt då och nu är att se vad skillnaden är i produkten. Salt och salt kan vara mycket olika.

   Tyvärr har jag hört (men inte kollat fakta) att många havssalt också är renade. Kolla noga på paketet.

 10. P
  26 juli, 2011

  Ja, Anna jag tror inte att du läste tipsen jag rekommenderade dig att läsa innan du svarade mig.

  8: Vatten förebygger och botar högt blodtryck. Högt blodtryck är kroppens försök att hindra uttorkning när det inte finns tillräckligt vatten att fylla alla blodkärlen som fördelar vatten ut i vitala celler. Som del av den omvända osmose-mekanism, när vatten från blodserumet är filtrerad och införs samtidigt i biljoner viktiga celler genom de mikroskopiska små membranhål, behövas extra högt tryck för att åstadkomma denna process. Vatten och extra salt vill bringa blodtrycket tillbaka till normaltillstånd.

  Tragedi: Att inte erkänna att högt blodtryck är en av de största indikationer på dehydrering i kroppen är mycket sorgligt. Att försöka behandla det med vattendrivande medikamenter är rent brottsligt. Efter en tid tillkommer blockering av artärerna som går till hjärna och hjärta. Detta vill orsaka hjärtattack och paralyserande slaganfall, kanske även njursjukdomar. Det orsakar dessutom hjärnskada och medverkar till nervsjukdomar som t.ex. Alzheimers.

  och allt detta bygger på SALTvatten.

  1. Anna svarar P
   26 juli, 2011

   Jag hittade bara en länk. Den läste jag. Googlade inte på namnet du gav mig. Har du någon erfarenhet att personer med högt blodtryck men hjälp av att öka salt får ner trycket? Spännande tanke.

   Hur går det med den viktiga kalium/natriumbalansen? Hur påverkar den?

   Vad är anledningen till uttorkningen? Grundorsaken? Vi äter ju en stor del salt idag och har ändå en hel del högt blodtryck?

 11. 26 juli, 2011

  Bubbelvatten utan tillsatt salt gör man själv av det utmärkta svenska kranvattnet i en Soda Stream eller liknande anordning. Efter ett år med eget bubbelvatten tycker jag att det mineralvatten man köper i flaska smakar för metalliskt och salt. Sen tillkommer ju miljöaspekten också – varför transportera flaskvatten när man kan göra eget hemma?

  Saltar nästan aldrig på maten utan smaka först och väldigt sällan då heller (utom på ägg, och då alltid med havssalt för att det är godast), men har lagom mycket salt i maten när jag lagar den, och äter gärna saltade nötter. Har dock lågt blodtryck, så just salt känns inte som något jag oroar mig för av den anledningen.

 12. P
  27 juli, 2011

  Här Anna har du ett kanondokument om salt att bita i:
  http://www.lakartidningen.se/pdf/pda27283.pdf
  Jag lärde mig massor.

  Du frågade om balansen natrium/kalium, ingen aning, men jag misstänker att orenat havssalt är bättre än det vi normalt kallar salt. När man renar salt blir det i stort sätt bara NaCl kvar. Havssalt innehåller: kalciumkarbonat 2,5 %, kaliumsulfat 3,6 %, magnesiumsulfat 4,7 %, magnesiumklorid 10,8 (tumregel: motsvarar summan av de förra dvs 2,5+3,6+4,7) % och natriumklorid 77,7 % dvs i stort sett resten (Wikipedia). Dvs rena hälsokosten!!!

  Sen vad det gäller blodtryck så ska man kanske fundera på vad som är normalt. För ett par år sedan ville man ändra gränserna så att i stort sätt alla har för högt (gissa vem som vill det). Äter man för mycket natrium går kanske trycket upp, men samtidigt går kanske pulsen ner, vilket kanske neutraliserar belastningen.

  Jag tror att saltskräcken är som fettskräcken, framavlad av industrin.

  Antiklumpmedlet i Seltin verkar vara kiseldioxid, vilket verkar ganska harmlöst.

  Rätt Anna, jag gav dig bara en länk, men i vänstra kanten fanns en del menyval. Där kan du välja t.ex. Vattenkuren eller Death Doctors. Vore jättekul att se ett inlägg från dig där du kommenterar Death Doctors.
  Mvh
  P

  1. Anna svarar P
   27 juli, 2011

   Tack P. Spännande. Jag ska läsa mer 🙂

 13. Charlotta
  27 juli, 2011

  Dock är det inte helt miljövänligt med Soda Stream eftersom de behöver kolsyrepatroner som transporteras omkring i Europa. Just det märket är dessutom starkt förknippat med miljöproblem kring bosättningar i Israel där maskinerna tillverkas. Bättre är kanske en ”carboniser” på sin kran.

 14. Therese
  27 juli, 2011

  Du skriver om bubbelvatten och salt, gäller detta endast de köpta bubbelvattensorterna, eller gäller det även för ”hemmagjort” kranvatten i soda streamer?

 15. Anna svarar Therese
  27 juli, 2011

  Vi har olika mängder salter i vårt dricksvatten, men inget vi ska ta i beräkningen. Vatten ar vi alltid druckigt i alla former. Så bara gör ditt ss-vatten.

  Var dock medveten om att kolsyran med tiden sliter ner vår emalj på tänderna. Skapar ilningar…

 16. Pernilla
  27 juli, 2011

  Hej Anna!
  Är så glad att jag hittat vägen till ett friskare liv, och tack för din sida som gör saken ännu enklare!!!! Och våra liv ser ungeför likadana ut med olika bantningsförsök!!!!! 4 E veckan utan socker och jag mår prima!! NU skall jag försöka få resten av familjen att äta så oxå. vilken härligt humör man har och kroppen mår prima…..tack

 17. Anna svarar Pernilla
  27 juli, 2011

  Härligt att höra!

SKRIV EN KOMMENTAR