Ha ha ha. de flesta inom sjukvården svarar faktiskt nej. Humor.

Klart den gör. kroppen och alla funktioner, även hjärnan och alla dess funktioner byggs ju av det du äter.

Vad skulle annars kroppen, hormonerna, enzymerna och cellerna påverkas av?

Kosten påverkar kolesterolet! Där kan sjukvården hålla med. men sen säger de alla fel de kan komma på i en lång radda. Dags att lyfta faktan, inte medicinbranschens önskan om fortsatt sjukdomsalstrande mat.

Socker och mycket kolhydrater höjer LDL
 
Högt blodsocker och fruktos Höjer LDL och gör det litet och farligt.
 
Mycket fett höjer LDL och gör det snällt och ofarligt. (Kolesterol ska ju bli gallvätskan som ska lösa fettet i tarmen. Så kolesterol är en viktig byggnadssten, därför ökar den)
 
Stress höjer LDL för LDL är en antioxidant.
 
Stress höjer LDL för LDL är en del i vårt immunsystem och immunsystemet sjunker vid stress och behöver hjälp.
 
Värk är stress för kroppen, så värk höjer LDL så den kan skydda oss mot den oxidation effekten.
 
Inflammationer höjer LDL.
 
Gluten höjer inflammationer, så gluten höjer LDL.
 
Högt LDL är ingen riskfaktor. Inte ens i studier.
 
Däremot är lågt HDL en riskfaktor. Denna höjs med fett. Speciellt med enkelomättade fetter såsom nötter, avokado och oliver. Ät gärna var dag.
 
Samt av fet fisk och omega 3-tillskott. Äta gärna var dag och gärna lite extra tillskott.
 
En annan riskfaktor är höga Triglyceridvärden (TG eller ibland VLDL i papperna) Dessa höjs av mycket kolhydrater, så en lågkolhydratkost reglerar detta på bästa vis. Både i verkligheten och i studier.