Låginsulinkost

”Nej, kosten spelar ingen roll!”

”Nej, kosten spelar ingen roll!”
 
Det måste vara den mest okunniga mening som finns. Det du äter är allt du är. Det du äter är byggstenarna i ditt immunsystem, signalsubstanserna för dina känslor och materialet för alla dina hormoner.
 
Äter du så du har alla byggstenar? Du kan inte bygga hälsa, glädje och styrka utan material. Och materialet kommer från maten du äter, vattnet du dricker och luften du andas.
 
”Nej, kosten spelar ingen roll! Du får inte bli fanatisk, man ska äta lite av allt.”
 
Låt oss ta två helt ogiftiga tillsatser som de flesta äter idag. Ja, de är faktiskt helt ogiftiga, men för kroppen är det helt ny information. Emulgeringsmedel och smältsalter.
 
Kroppen gör allt för att hålla isär vattenlösliga ämnen och fettlösliga ämnen i kroppen. När ”fett” ska åka i det vattenlösliga blodet får det till och med åka i ”ubåt”.
 
Emulgeringsmedel gör så fett blir vattenlösligt! Ja, läs igen. Emulgeringsmedel gör tvärt emot en av kroppens förutsättningar och viktigaste regel för att kunna fungera. Är det verkligen någon som tror att detta inte spelar någon roll?
 
Georgia State University i USA visar i forskning att emulgeringsmedel i mat kan skapa kroniska inflammationer i tarmen. Ja, naturligtvis! Var sitter immunsystemet? I tarmen, där skadorna blir.
 
Ger vi detta till våra barn och unga i skolan? Japp, för kosten spelar ingen roll? Äter du det utan att veta vad det är? Troligtvis. Finns detta i kosten på sjukhus och åldringsvård? Ja, med största säkerhet – för kosten spelar ingen roll.
 
Får människor med tarmsjukdomar denna information? Garanterat inte, och så får de förbli sjuka.
 
Smältsalter? Denna är inte bättre den. Kroppen är beroende av att kunna bygga ihop ca 100 000 olika proteiner av de aminosyror (proteiner) du äter var dag. Varenda en av dessa ska ha sin absoluta perfekt struktur och mönster. Och alla har sina egna specifika uppgifter.
 
Smältsalter är en tillsats som gör proteiner mjuka. Ja, på fullaste allvar. De används mest i mjukost för att kunna göra hårdost bredbar… Giftiga? Nej, de har ingen giftighet i sig. De har kroppsförstörande egenskaper. Precis som emulgeringsmedel.
 
Men du vet, kosten har ingen betydelse!
 
Är du frisk eller bara osjuk?
Är dina barn friska eller bara osjuka?
 
Men hur gör man då? Enkelt. Du äter bara mat utan innehållsförteckning!
 
Kött, frisk, skaldjur, fågel & ägg
OCH
Grönsaker, rotfrukter (och frukt & bär om du vill o tål)
OCH
Naturliga fetter
OCH
Supersalt plus nötter (om du tål)
 
Ta bort spannmål, mejerier och baljväxter. Ta bort hittepåmat. Ta bort allt med en innehållsförteckning. Lätt som en plätt.
 
Och så smakar riktig mat så gott också <3

19 kommentarer

  1. M
    30 mars, 2020

    Bäst att undvika den lecithinrika äggula då. Och jag hoppas verkligen du håller dig långt borta från den emulgerande senapen 😱

    1. Anna
      1 april, 2020

      Nja, det finns alltid något dumt i allt vi äter och vi behöver äta för annars saknar vi byggstenar. Även artegen kost har ”dumheter” i sig såsom ägg och grönsaker. Men tar vi bort allt blir det inget kvar.

      Så jag väljer att behålla en stor variation av artegen kost. Äter inte mycket av något utan varierar allt jag orkar.
      Men jag respekterar allas val. Problemet om vi väljer bort även artegen kost är att man kommer äta mer av något annat – som har sin negativa sida – som nu kan bli överdos.

  2. Camilla Reinholdsson
    30 mars, 2020

    Så intressant och viktigt! Jag jobbar också inom området, vart kan jag läsa mer om just tillsatser, tycker det är svårt att hitta info om!

    1. johann
      1 april, 2020

      visst, det är en youtube-video, men ändå bra och tydlig information om e-ämnen https://www.youtube.com/watch?v=vLeU-JS0-dE

    2. Ewa Wiman
      3 april, 2020

      Titta på aktavara.se Där finns det en livsmedelsddatabas och det finns en e-nummer-databas också.

      Du kan också titta vidare hos Livsmedelsverket. http://www.livsmedelsverket.se
      De har en referens livsmedelsddatabas som är riktigt bra.

      Där är två ställen där du kan hitta mer information.

  3. Leena Andersson
    30 mars, 2020

    Vad är det för fel på baljväxter? Torkade som man blöt lägger och kokar själv? Vilket farligt ämne innehåller det?

    1. Anna
      1 april, 2020

      Jag är tveksam mot att äta dessa var dag – även att äta dessa ofta. Någon gång då och då spelar aldrig någon roll (men det gäller ju allt)

      Jag njuter ibland av en hummus eller en chili con Carme. Men sällan och inte för att det skulle vara nyttigt utan för att jag tycker det är så gott.

      Vad är det då jag tvekar på?
      Histaminfrisättande (tvåa på sighi-listan)
      Torkade bönor kan innehålla mögelsporer
      Koppling till inflammation genom mastcellerna
      Antinutrient (minskar upptag av mineraler)
      Lektiner (Minskar upptag av mineraler samt kan binda sig till de röda blodkropparna och klumpa ihop dem)
      Innehåller proteasinhibitorer (minskar proteinupptaget)
      Innehåller antinutritionella glukosider, ex. saponiner och alfa-galaktosider.
      Innehåller fytater (hindrar mineralupptag)
      Tanniner (hindrar näringsupptag i tarmen men har fördelen att de fördröjer glukosupptaget i tarmen.)
      Oxalater (är läskiga då de deltar i jonbalansen och minskar upptaget av natrium, kalium och kalcium)

      Sojabönorna är en värsting: binder till östrogenreceptorer och bidrar till hormonstörande effekter

      Ja de är blodsockersänkande – men det är alkohol också ?

      Ja, låga doser kan ha en positiv effekt på matsmältning och tarmflora men det har grönsaker också

      Ja. Resistent stärkelse är nyttigt men finns även i avokado, aubergine, jordgubbar, rödbetor, kronärtskocka, ärtor, sparris, jordärtsskocka och sesampasta.

      Plus, att hade bönor varit lösningen hade vi naturligtvis aldrig lämnat GI-tiden 2005 ❤

      1. Ewa Wiman
        3 april, 2020

        Nyfiken fråga. Var har du hittat informationen att det finns resistent stärkelse i jordgubbar och avokado mfl.?
        Jag har inte sett någon sådan information när jag har letat runt.

        Det är lovande och skulle kunna förklara en del.

        1. Anna
          3 april, 2020

          Var har jag skrivit det? Hittar inte och behöver se sammanhanget…

          1. Ewa Wiman
            3 april, 2020

            Du skrev det i en av kommentarerna ovan till det här blogginlägget om ” Nej, kosten spelar ingen roll. ”.

            Du skriver en lång lista på vad du tvekar på att äta.

            Sedan diskutera du om resistent stärkelse och där räknar du upp olika frukter och grönsaker som har resistent stärkelse.

            Jag har inte hittat informationen om RS i bland annat jordgubbar, avokado och aubergine. Det är därför jag frågar efter en källa eller flera källor.

            Och det var där i det sammanhanget jag hittade det du skrev. Du fick kontexten…. 🙂

          2. Anna
            10 april, 2020

            Nu har jag inte snabb bra källa, men jag har en snabb lite sämre källa. https://topphalsa.se/har-ar-kolhydraterna-du-ska-ata-gor-dig-matt-och-okar-forbranningen

            Gröna bananer (cirka 12,5 gram resistent stärkelse)
            Havregryn (1 dl ger cirka 4,6 gram resistent stärkelse)
            Kall kokt potatis (1 kall potatis som kokats med skal på ger cirka 4 gram resistent stärkelse)
            Bönor (1 dl vita bönor ger cirka 3,8 gram resistent stärkelse)
            Linser (1 dl ger cirka 3,4 gram resistent stärkelse)
            Kikärtor (1 dl ger cirka 2,1 gram resistent stärkelse)
            Fullkornsbröd gärna bakat på surdeg (cirka 2 gram resistent stärkelse)
            Kallt kokt råris (1 dl rumstempererat råris ger cirka 2 gram resistent stärkelse)
            Fler livsmedel som innehåller resistent stärkelse:

            Avokado, aubergine, jordgubbar, rödbetor, kronärtskocka, ärtor, fullkornspasta, fullkornsris, quinoa, tortilla, pitabröd och sesampasta.

            Här finns en lista, men den innehåller saker jag inte gillar:
            https://www.freetheanimal.com/wp-content/uploads/2013/08/Resistant-Starch-in-Foods.pdf

            Däremot borde jag varit tydligare i min svar. Inulin borde jag nämnt som en underbar ersättning.

  4. Leena Andersson
    2 april, 2020

    Vad äter man för proteiner som vegan när baljväxter är så farligt?

    1. Anna
      3 april, 2020

      Hej!
      Jag vet tyvärr inte. Jag lyckas inte skapa en balanserad kost utan överdosering av vissa ämnen om jag tänker vegankost. I boken Viktfällan finns lite lösningar. Jag skrev den med en redaktör som var vegan så hon ifrågasatte mig i massor och på det sättet skapade vi en bra balans. Men jag fick ändå inte ihop det fullt ut.

  5. Ewa Wiman
    3 april, 2020

    Det är så svårt att förstå att det där uttalandet. : ”Nej, kosten spelar ingen roll. ”

    Den, kosten, spelar roll. Den spelar den största rollen. Den ger ju mig, min kropp, alla byggstenar. Har jag någon obalans så går det oftast rätt till med vad jag äter och dricker och ibland behövs det medikamenter i form av kosttillskott av örter mineraler och andra växter.

  6. Leena Andersson
    3 april, 2020

    Vad menar du med naturliga fetter? Vilja proteiner kan man som vegan äta om inte baljväxter?

    1. Anna
      10 april, 2020

      Naturliga fetter är sådan som finns naturligt i vår artegna kost.
      Smör, kokosfett, ister, fett från djur, oliver, avokado, nötter och fet fisk. Och vi behöver alla. Mättat fett, enkelomättat fett och fleromättat fett.

      Som vegan kan du inte ta hand om din inflammatoriska balans, du kommer till slut få diffus värk . oftast ledvärk.
      Som vegan kan du inte ta hand om dina leder, du kommer sakna byggstenar. Det finns inga växter som du kan bygga leder av.

      Men proteinerna är lätta att lösa. Du hittar all kunskap i andra delen av Viktfällan.
      https://www.bokus.com/bok/9789155266080/viktfallan-sluta-banta-och-borja-leva/

      Där går jag igenom allt kroppen behöver och varför. Det bästa med den boken är att min redaktör var vegan och verkligen tvingde mig att leta lösningar på allt som det går att hitta lösningar på.

  7. Kerstin
    5 april, 2020

    Vi har minskat på bönor sedan en tid tillbaka men undrar om det är ok att äta eget microgrönt, som ex groddar av mungbönor, ärtskott mm. Räknas det som grönsaker? Hur är det med oxalsyra och liknande? Jag har haft överskott av det pga att jag åt rå vitkål i stor mängd nästan varje dag tills jag fick veta att det är oxalsyra i det. Mår bättre nu i alla fall men vill ju äta mer grönt.

    1. Anna
      10 april, 2020

      Allt som inte behöver blötläggas och/eller kokas är kanon för vår kropp 😉

      Oxalsyran blir oftast bara ett problem om man får för sig att dricka grönsaker. Tuggar du dessa är det få som lyckas överdosera och skapa< sjukdom.

  8. Johanna
    9 april, 2020

    Och som cancerpatient får man höra att man får äta vad som helst! Ingen bryr sig om man äter 5 kilo socker/dag. Men ack om man nämner antioksidanter-då viftas det direkt med röd flagga!

SKRIV EN KOMMENTAR