”Men om jag nu inte äter mejeriprodukter…

 

HUR ska jag få i mig allt fett och hur ska jag få till en enkel måltid?”

Här kommer ett litet förslag med recept 🙂 Recepten går att variera i oändligheten så se dem som en bra bas att leka och experimentera från.

Frukost:
Anna pannkaka med kokosfett
2-3 ägg
2 msk kokosfett
2 msk kokosmjöl
1 krm vaniljpulver

Sätt på stekpannan och släng ner kokosfettet. Blanda allt anna i en buke. Fettet smälter jättesnabbt. Häll ner kokosfettet i äggsmeten. Stek dina frukostpannkakaor och njut!

Eller Extressmacka med Ghee och skinka. Ta en djup tallrik, häll  1 dl mandelmjöl och knäck ner ett ägg. Rör om. In i mikron i 2 minuter. Smörgåsen är klar. Bred på ghee (proteinfritt smör, med bara smörfettet kvar). Servera med LCHF mjölk eller LCHF chokladmjölk. (Recept längre ner)

Lunch:
Lax eller kyckling med avokadoröra.
Stek din fisk eller köttbit i smaklöst kokosfett. (INTE silverpaketet som innehåller härdat fett)

Eller snabblunch på koktägg, majonnäs och makrill i tomatsås.

Avokadoröra:
Mosa 1-2 mogna avokado tillsammans med 1 msk majonnäs. Smaksätt efter vad du äter till. Ex, hackade färska tomater, hackade torkade tomater & fetaost, 1 msk sockerfri tacosås, vitlök, paprika & chilikrydda mm. (Avokadomos blir en ganska så smaklös grund som passar till många kryddningar och maträtter där en kall sås passar.)

Mellanmål:
Kaffe eller te med 1 msk kokosfett i. (Smälter vid 26 grader så det bara försvinner i värmen)
Vill du ha mjölk i kaffet eller teet? Häll i LCHFmjölk.

LCHFmjölk:
6msk flytande kokosfett
2 medelstora ägg
2,5-3 dl kokande vatten
1,5-2 dl kallt vatten

Kör ihop ägg och kokosfett med stavmixer, häll på det kokande vattnet och mixa runt. Häll sedan i det kalla vattnet. Mixa lite till. Äggmjölken är perfekt till ”kaffelatte” eller bara som en dryck som du smaksätter med äkta vaniljpulver, kardemumma, kanel etc.

Middag:
Kycklingwook med kokosmjölk. Tillsätt gärna 1-2 msk extra kokosfett i wooken. Servera med rostade grönsaker. När de är klara så ringlar du en god kallpressad olivolja över.

Kokt torsk med skirat ghee med blomkålsmos.

Biff med egengjort gott kryddghee och broccoligratäng med havremjölk/grädde och ägg. (OBS! Använd havreprodukter så sällan som möjlligt, inte vår naturliga kost och jag fattas också lite kunskap om tillverkningssättet)

PS! Många tål får- och getprodukter. Prova.

Efterrätt:
Det finns en massa härliga recept så du får bara ”I stället för vispgrädde”. 4 pers.

Cashewgrädde med vanilj:
3 dl cashewnötter (ej rostade)
Ca 3 msk vatten
Ca 1 tsk vaniljpulver

Mixa allt noga i en mixer.  Servera!

Blåbärspaj med kadremummarostade hasselnötter och cashewgrädde. Mums!

Lägg gärna till fler förslag om ni har egna recept och lösningar på mejerifria måltider (OBS! Inga hemska sojarecept. Skratt!) Tackar och bugar!

Av vilken anledning väljer man att hoppa över mejeriprodukter? mjölkproteinallergi, laktosöverkänslighet, önskan att äta naturlig kost, laktos som en kolhydrat, kasein, vassle mm. Finns en massa anledningar. Här kommer några gamla inlägg med lite mer att läsa https://www.annahallen.se/hur-ar-det-med-mejeriprodukter
och här https://www.annahallen.se/ar-mjolk-nyttigt
och till sist https://www.annahallen.se/hur-ar-det-nu-med-mjolk

Maddes toppenlista:
Köttfärsås med stekt vitkål
Biff med bea
”Raggmunk” på zuchini, morötter och ägg
Ugnsbakad kyckling med en oliv- och majonnäsröra
Korv med coleslaw
Fläskpannkaka på havremjölk
Baconomlindad köttfärsbiggar vs kyckling med en god tomatröra
Laxfiléer i ugn med mjölkfri pesto
Viltgryta
Delikatesstallrik med korvar, oliver, avocados, (getost om det funkar)
Äggmuffins
Smoothie på kokosmjölk, bär, kokosfett etc
Wrap med fyllning
Sallad – ceasarsallad, kebabsallad mm
Kyckling Satay
Ugnsbakad grönsaker med kött/fisk/fågel
Flygande Jacob på kokosgrädde
Tacos med gucamole, tacosås, grönsaker, omelettwrap
Fisk i folie
Wok
Thailändsk och indisk mat är ofta gjord på kokosmjölk/grädde

37 kommentarer

  1. Anki
    26 juli, 2011

    Anna, är det inte väldigt mycket kolhydrater i cashewgrädden?

  2. Madde
    26 juli, 2011

    Äggmuffins
    Smoothie på kokosmjölk, bär, kokosfett etc
    Wrap med fyllning

    Sallad – ceasarsallad, kebabsallad mm
    Kyckling Satay
    Ugnsbakad grönsaker med kött/fisk/fågel
    Flygande Jacob på kokosgrädde
    Tacos med gucamole, tacosås, grönsaker, omelettwrap
    Fisk i folie
    Wok

    Thailändsk och indisk mat är ofta gjord på kokosmjölk/grädde

    Hoppas detta var till lite hjälp!

  3. Anna svarar Anki
    26 juli, 2011

    ca 18 % Helt ok. De är ju också fulla med en massa nyttiga fetter, mineraler och lösliga fibrer.

    Samt att nötter är troligtvis mer naturlig kost än alternativet grädde/creme fraiche.

  4. Tack Madde
    26 juli, 2011

    🙂

  5. 26 juli, 2011

    Cashewgrädde måste jag testa! Låter ju jättesmarrigt 🙂

    Är kokosgrädde samma sak som kokosmjölk? Har aldrig hört talas om kokosgrädde…

  6. 26 juli, 2011

    Åh, pannkaka. 🙂 Vad är kokosmjöl? Kan man göra själv eller måste man leta i specialbutiker?

    1. Anna svarar Annika
      26 juli, 2011

      Finns på http://www.lchfbutiken.se men du kan även använda 1 msk fiberhusk elelr 2-3 msk mandelmjöl. Bli kanongoda pannkakor!

  7. Anna svarar Therese
    26 juli, 2011

    Kokosgrädde är mycket fetare och godare men fortfarande bara vissa affärer som har det. Tror dock att detta kommer att öka. Tjata i din affär 🙂

  8. 26 juli, 2011

    Oh! Tack så mycket för inspiration! Försöker att utesluta mejeriprodukter och känner genast att jag bättre i magen!
    Kokosnötmjöl är super!
    Kram
    Lana

  9. Nettan
    26 juli, 2011

    Var köper jag bäst cocosfett och vilket märke resp sort?

  10. Anna svarar Nettan
    26 juli, 2011

    Alla kokosfett förutom silvepaketet 🙂 du hittar den i Hälsokost.

  11. Marie Burlin
    26 juli, 2011

    Hej Anna
    Toppen med LCHF recept utan mjölkprodukter. Jag tycker att det är jättesvårt att hitta på recept utan, så fler förslag mottages tacksamt.
    Kram Marie

  12. Ingela
    26 juli, 2011

    Kanske en dum fråga, med FLYTANDE kokosfett va är det? Är det typ en olja eller är det kokosfettet som stått varmt?

  13. Anna
    26 juli, 2011

    Och då undrar jag varför man ska skippa mejeriprodukter? Är det för mycket kolhydrater, hjälper det mig att gå ner i vikt att undvika dem? Eller är det för att magen inte tål dem?

    🙂

    1. Anna svarar Anna
      27 juli, 2011

      Här finns lite mer att läsa https://www.annahallen.se/hur-ar-det-med-mejeriprodukter
      och här https://www.annahallen.se/ar-mjolk-nyttigt
      och till sist https://www.annahallen.se/hur-ar-det-nu-med-mjolk

      Lite upprepning i bland men här är inläggen jag har skrivit om mjölk 🙂

  14. 26 juli, 2011

    Ingela skriver:
    26 juli 2011 kl 17:53
    Kanske en dum fråga, med FLYTANDE kokosfett va är det? Är det typ en olja eller är det kokosfettet som stått varmt?

    Kokosfett blir flytande runt 25 grader, tror det är det som menas!

    Har gett mig den på att klara mig utan grädde och CF, men osten finns kvar… kanske får ta bort den oxå innan det är färdigt… Men går bra att laga mat utan grädde/CF. Smälter lite kokosfett och har i istället för grädde, t ex till omelett.

    Köper ibland ARLA koncentrerat 100% smör via lchfbutiken.se, dyrt som sjutton, men 0% protein och 0% laktos/kolhydrater. Hink om 1,8 kg.

  15. Jenny
    27 juli, 2011

    Hmm Cashewnötter brukar ha *rejält* med kolhydrater i, vet inte var du fått 10% ifrång (det är ju inte så mycket annat i så kan inte räkna med att det späder så mycket). Det absolut lägsta värdet jag kan hitta är från fineli.fi som anger 18.8 gram kolhydrater/100 gram men inte ens det tror jag skulle spädas ner till 10% om man tillsätter 3 msk vatten till 3 dl nötter. Tittade även på slv´s livsmedelsdatabas (25.9) och hertzman frukt och grönt (vilken har ofta använd i lchf-sammanhang lista då de brukar ligga snarare för lågt….) och där anges 26.5. På paket i affären är inte helt ovanligt med värden upp över 30 t o m.

    Så varifrån har du hittat det värdet undrar jag? Är det kanske samma som lchf.se hittat sitt helt felaktiga värde på avokado som får folk att tro att de är i princip helt kolhdyratsfria (det är inte massor i, men betydligt mer än de under 1 gram som anges där, väljer man där också ”fel” sort hamnar man mycket högre t o m)

  16. Bella
    27 juli, 2011

    Detta hör inte hemma här, men som en allmän kommentar ville jag bara säga att det är så befriande att kunna gå in här och läsa sakliga artiklar och inlägg, utan en massa tjafs och personpåhopp. Jag har nästan slutat gå in på Kostdoktorn.se av den anledningen; nu senast är det Fredrik Paulún som hudflängs. Jag är dödstrött på att man inte kan sprida sitt budskap och argumentera för sin sak utan att kritisera andras uppfattning; det förtar i mina ögon lite av budskapets trovärdighet. Tack Anna för att du står över sådant!!!

  17. 27 juli, 2011

    Ett tips om man inte hittar kokosgrädde är att köpa vanliga kokosmjölk och sen bara använda den tjocka delen som brukar ligga överst i burken, och hälla bort ”vattnet” (eller använda vattnet till något annat, till exempel att spä ut lchf-mjölk med).

  18. Anna svarar Jenny
    27 juli, 2011

    Du har helt rätt. Mina fingrar var för snabba. Förlåt.

    Ändrat! 🙂

    Att det sen anges olika i olika listor är inte ett dugg konstigt däremot. Samma nötter från olika länder, olika naturer, olika plantage har olika innehåll.

    Var inte rädd för kolhydrater. De är inte boven. Vi har, trots att de inte är essentiella, alltid ätit dem. Vi måste nog snart börja titta på kunskapen om skillnaden mellan kolhydrat och kolhydrat. Spännande kunskap.

  19. Anna svarar Bella
    27 juli, 2011

    Jag har fantastiska läsare på min sida. Som inte ger sig in på personliga påhopp. Tack ALLA ni! 🙂

    Vi måste kunna diskutera och ha olika åsikter. Lyssna och ibland ta in nytt.

    Att trycka ner andra för att själv synas bättre kan aldrig vara rätt.

  20. Anna svarar Ingela
    27 juli, 2011

    Kokosfett är mättat och i fast form till ca 26 grader. Därefter smälter det. Så på sommaren kan det vara flytande 🙂

    Annars är det bara att smälta en en kastrull. Går på några sekunder. Detta för att lättare kunna blanda med ”degen”, ”smeten” elelr vad man nu gör.

  21. Madde
    27 juli, 2011

    Hej Therese och ni andra!
    Kokosgrädde gör du enklast genom att köpa kokosmjölk på Burk. Sedan ställer du burken i kyel/torrförådet och rör den inte på ett par timmar. Under den tiden sjunker allt vatten till botten och kvar blir den krämiga ”grädden”. Det är därför viktigt att när du använder dig av den att du INTE skakar burken så som förpackningen beskriver, utan öppnar den försiktigt och skedar ut innehållet. Det är mums!

    Best of luck!

  22. Madde
    27 juli, 2011

    Jag fortsätter min mjölkfria lista då och hoppas att den är till någon hjälp:

    Köttfärsås med stekt vitkål
    Biff med bea
    ”Raggmunk” på zuchini, morötter och ägg
    Ugnsbakad kyckling med en oliv- och majonnäsröra
    Korv med coleslaw
    Fläskpannkaka på havremjölk
    Baconomlindad köttfärsbiggar vs kyckling med en god tomatröra
    Laxfiléer i ugn med mjölkfri pesto
    Viltgryta
    Delikatesstallrik med korvar, oliver, avocados, (getost om det funkar)

  23. Carina
    27 juli, 2011

    En fråga till alla här: är det någon som lyckats frysa in blomkålsmos? Jag har försökt flera gånger, men när jag sedan tinar det är det så vattnigt att det blir oaptitligt…och bara flyter ut i en vattnig pöl när jag värmer det i mikron. Finns det något bra tips för att undvika detta; jag antar att det går lika bra att frysa in blomkålsmos som potatismos?

    Ett tips i detta sammanhang, från sajten 56kilo som drivs av Åsa Falk Fredriksson, lchf:are och blivande lchf-kostrådgivare: gör blomkålsmos med Philadelphiaost (jag gjorde det senast, i stället för smör och grädde). Det är roligt med variation och blir jättegott!

  24. Madde
    27 juli, 2011

    Glöm inte det fantastiska ghee! Helt mjölkprotein- och laktosfritt OM man har gjort helt rätt.

  25. outofsweden-blogger
    27 juli, 2011

    Hej! En fråga om man är laktosintolerant, kan man inte bara äta laktosfria produkter dâ? Det finns det ju i a f i Sverige gott om; laktosfri grädde, laktosfri creme fraiche osv. Eller finns det någon orsak till att inte använda dem?

  26. Jenny
    27 juli, 2011

    Anna – är inte särskilt rädd för kolhydrater alls och mycket medveten om att det varierar, var bara nyfiken hur du fått den i princip mest kolhydratsrika nöten ner till så lågt, vore i så fall en källa att titta närmare på om den sprider mer fel.

    Man kan väl använda cashewnötter om man vill det, men man bör veta de ligger högt i kolhydratsvärde och det sticker snabbt iväg i större mängd. Men vet man det kan man hålla nere mängden och/eller hålla nere lite extra på andra kolhydratskällor samma dag om man behöver hålla koll på kolhydraterna (vilket ju inte alla vill eller behöver här i världen). För de flesta som vill banta med lchf är de ett rejält dumt val i någon större mängd eller särskilt ofta.

    Man kan även göra ”mjölk” på sötmandel förresten, beroende på sort blir det antingen rejält mindre kolhydrater än med cashew eller i alla fall en hel del mindre.

  27. OutofSweden-blogger
    28 juli, 2011

    Och laktosfria produkter då? Är dem inte bra att använda istället?

    1. Anna svarar OutofSweden-blogger
      28 juli, 2011

      Om det bara är laktosen som är problemet är laktosfria alternativ kanon.

      Men är det kaseinet eller mjölkproteinallergi så funkar dessa inte.
      Jagar du viktminskning så är det lika mycket socker i laktosfria produkter som övriga. Bara inte just sockerarten laktos, istället är det galaktos och glukos.

  28. Madde
    28 juli, 2011

    Hej alla!

    Jag klistrar in samma inlägg här som i nästkommande inlägg.

    ”Mitt förslag är annars att man sneglar mot veganrecept som är helt fria från mjölk och ägg OCH lägger till det kött man tål SAMT extra fett.

    Recepten innehåller mer kolhydrater och är mer fettsnåla men allt går att modifiera lite 😉

    Kokosfett, ghee, avocado, oliver, olivolja, omega3, nötter (om det tåls) mm

    Best of luck!”

    1. Anna Hallén
      26 januari, 2012

      Tack. Bra tips.

  29. Mia-Marie
    24 januari, 2012

    Hej!
    En fråga, om man är allergisk så som mot mejerivaror (mjölk) gluten, soja, nötter m.m. och har IBS (ej äta gasbildande eller för fiberrik mat)

    Vad kan du rekommendera då istället för nötterna osv.

    Vi kan ej dricka havredrycken då den ej är ren utan samkörd med annat så den är ”förorenad” men vi kan äta Semper ren havregryn…

    Just nu har vi risdryck från Carlshamn

  30. Anna Hallén
    26 januari, 2012

    Vi människor är skapta för att dricka vatten. Näring ska inte drickas den ska ätas. (undantag om du är underviktig och önskar viktuppgång, då kan knepet att dricka näring fungera)

    Vill du ha mineralerna men inte tål nötter är pumpakärnor och sesamfrön bra. Eller skaldjur i alla former.

  31. Mia-Marie
    28 januari, 2012

    Hej Anna, tål ej skaldjur heller…försöker hitta alternativ till mjölkfria milda och att baka utan alla dessa nöt mjölar – skrev i en annan tråd här hos dig också, nyss…

    nyttjar risdryck till smoothies och majsflingor (glutenfria) men såg nyss att majs är gasbildande *hm* känns som om man snart ej kan äta nått alls…
    *blä* för att ha både allergier och IBS!

    Tack för ditt svar dock…

  32. Nahiri
    3 juni, 2012

    Jag vill bara tipsa om ytterligare en fantastisk naturlig fettkälla: Djurfett! Både talg (från nötboskap) och ister *(från gris) går jättebra att exempelvis steka i. Det är dessutom billigt om man kan tänka sig att rendera själv, vilket inte alls är svårt.

  33. Magnus
    31 maj, 2014

    Hej Anna

    Jag har tidigare fått information i en bok om thailändsk matlagning att man aldrig bör äta råa cashewnötter (tror det var pga fettet i cashewnötter är svår hanterligt för matsmältningen i rå form). Vet inte om det ligger någon sanning i detta men kan vara värt att kolla upp.

    Mvh

    Magnus

Write a comment