Med hälsoinspiratörer i fokus

Det var det härligaste jag har varit med om. Ja, faktiskt.

Sicken föreläsning. Skratt. Å pinsamt nog var det jag som höll den. Men en föreläsning skapas inte bara av den som håller i den. En föreläsning skapas till stor del av de som lyssnar.

65 nyfikna frågvisa Hälsoinspiratörer som satt och nickade, skakade på huvudet, skrynklade pannan och skrattade om vartannat. Med en sådan respons är det helt underbart.

Jag fick komma upp på scenen direkt efter Viktväktarna. Såg direkt på deras tabell att jag var för tjock och borde jaga min nya målvikt… ler sorgligt. Jag lämnade snabbt VV…

Vi pratade om den gyllene tallriken som inte finns. Så fort det är en sanning så vet du att det är en metod. Du måste hitta DIN optimala tallrik.

Hur gör man det då? Ganska enkelt.

Om du bara äter det som kroppen är designade för och varierar så mycket du bra kan. Ät många saker per dag. Välj olika saker var vecka. Blanda leverentörer och ursprungsland. Var märkesotrogen och variera tillagningssätt.

Ja, gör du det så behöver du inte kunna så mycket. Det är när du börjar lägga till saker som vi INTE är designade för som en stor kunskap behövs och hälsa börjar bli krångligt.

Ät :
1. Skaldjur, fisk och ägg.
2. Fågel, gräsbetande nöt och utegris.
3. Grönsaker (och rotfrukter om du kan hantera det)
4. Nötter av alla de sorter även mandel (Dock inte jordnöt)
5. Bär (för en frisk och smal kropp)
6. Frukt (plockade direkt från trädet för en frisk och smal kropp
7. Honung (för en frisk och smal kropp)
8. Kokosfett

Tillägg som vi inte är desingade för (som alltså kräver stor kunskap för att kompensera problemen):
1. Mejeriprodukter (Observera mjölkproteinerna samt mjölksockret)
2. Fröer (Observera gifter och omega 6)
3. Mjöl (Observera gluten, lektiner, omega 6, insulinpåverkan)
4. Potatis (Obserera lektiner och insulinpåverkan) 
5. Böner och linser (Lektiner och ”jäsningsprocessen” i tarmen)
6. Vitt socker (cancerrisken och insulinpåverkan)
7. Frukt året om, än värre flera om dagen (Fruktos)
8. Oljor (omega 6)

Kost som inte är värdig människoföda. (Ät aldrig!):
1. Margariner
2. Majsolja, solrosolja och matolja
3. Lätt- i alla varianter
 
Att vara hälsosam är enkelt. Vi har bara gjort det svårt genom att tänka för mycket och försöka lägga in för många godsaker i vår vardag. Samt blivit grundlurade av olika producenters hälsobudskap. Vi har tolkat maknadsföring och reklam som fakta. Vi har trott på att Expressen och Aftonblandet bara förmedlar sanningen…

15 kommentarer

 1. Lua
  18 mars, 2011

  Åh, vilken härlig energi bilden utstålar! Det hade varit kul att lyssna!

  Jag har följt dina råd kring portionsstorlek och enkelhet och nu går jag ner i vikt, efter år av stillastående. Som du har jag nollat kolhydrater i perioder, men inte gått ner ändå. Nu äter jag kött, fisk, ägg, skaldjur, fet sås och relativt mycket grönsaker och kilona rinner av. Superkul!

  Så tack för hjälpen, fina Anna!

  Kram och trevlig helg.

 2. Madde
  18 mars, 2011

  Super Anna!
  Du glömde bara ta upp det optimala fettet 😉

 3. Anna Hallén
  18 mars, 2011

  🙂

 4. Ulla
  18 mars, 2011

  Nu har jag försökt att nolla igen och gått upp! Det blir så tråkigt och för mycket tänk och så går jag ner i svältportioner igen och vikten går upp. Min egen tolkning av Varför?
  Nej, tillbaka till din ”Gyllene tallrik” är det som gäller. Har man bara lågkolhydratmat hemma och äter sina tre mål om dagen och inget annat så är det nog det bästa, även om det tar sin tid.
  Det är liksom våren. Igår när jag var ute på min Powerwalk på lunchen så sken solen, fåglarna kvittrade och tittade jag ner så var det barmark på gångbanan. Men tittade jag upp så var snödrivan intill en halv meter högre än jag, nu är jag bara 160 cm men ändå….. Det tar nog lite tid innan riktiga våren är här, men den kommer, det är ganska säkert.
  Ha en bra helg

 5. Ghia
  18 mars, 2011

  Kommer smör in under mejeriprodukter? Vilken fettkälla ska man ha till maten?

 6. Catta
  18 mars, 2011

  Har nu följt dina recept ifrån boken LCHF- Husmanskost i en vecka och jag har gått ner 2 kg!! Jag är jättenöjd 🙂 Har inte varit hungrig el sugen, jag som är en riktig sockerråtta – trodde aldrig jag skulle klara att vara utan och inte trodde jag det skulle vara så lätt att ta bort kolhydraterna – än mindre hur gott och enkelt det är och framförallt hur mätt man håller sig.

  Tack Anna för en inspirerande blogg och superbra bok.

  Trevlig Helg!

  Catta

 7. Anna svarar Ghia
  18 mars, 2011

  Smör är det bästa valet för de flesta. Tål du inte mjölkproteiner är kokosfett ett kanonbra val.

 8. katja
  18 mars, 2011

  Jag har ett dilemma,vet att man ska mäta sig men vad händer…Jag tränar mycket konditionsträning och har ätit lchf snart 10 veckor har inte gått ner nåt… är 1.60cm väger 69kg det är 9 för mycket…men jag har minskat 4 cm i midja nu 70cm 7-8 cm runt rumpa/lår nu 100cm vilket är mitt stora problem och 4 cm på varje lår nu 59cm.. är en storlek medium men har för mycket fett runt rumpa o lår och är för tung..jag löptränar på sommahalvåret men är för tung…några tips snälla….

 9. 19 mars, 2011

  Super bra föreläsning var där o lyssnade o ställde frågor.
  Mvh Christer Hälsoinsiroatör

 10. Sonja
  19 mars, 2011

  Var också där och lyssnade. Fantastisk föreläsning, synnerligen inspirerande, motiverande och underhållande! Dricker numera mitt morgonkaffe med extra virgin coconut oil i…helt ok.
  Tack!

 11. Elinor
  19 mars, 2011

  Vad menar du med ”bär (för frisk och smal kropp)”? Ska man endast äta det om man är frisk och smal eller bör man äta det om man vill bli frisk och smal? Jag vet att annars inom LCHF ska man endast äta bär om det inte triggar igång suget, men jag är nybörjare och jag blir lite förvirrad av texten du skrivit ovan.

 12. Anna svarar Elinor
  19 mars, 2011

  Du tänker rätt. Var vaksam på bär om du har problem med sug eller vikt. Annars är bär mycket nyttigt och vår naturligas föda.

  Bra att du frågar. Inte meningen att vara otydlig.

 13. Maria Nilson
  20 mars, 2011

  Hej, har just börjat med LCHF (2 veckor) och har lite nybörjar
  funderingar.

  Har lite högt blodsocker & kolesterol värden och har valt att prova LCHF eftersom det verkar vara bästa sättet för att bli av med dom här problemen.
  MEN dietisten samt diabetessköterskan jag blev skickad till blev väldigt oroad över att jag åt så kaloririk & fettrik kost…(såklart) och ville absolut att jag skulle dra ner på smöret och ersätta m oliv/rapsolja.
  Nu undrar jag om hon har rätt?
  Är det dumt att bara använda smör?

  Har försökt mig på kokosfett men får tyvärr väldigt ont i magen av det (är det nybörjar problem som försvinner?)

  Tack för en bra bok!

 14. Sabina
  23 mars, 2011

  Hej!
  Jag har en liten fråga. Du skriver att det går bra att äta frukt som plockas direkt från trädet, men inte annars. Innehåller inte frukten jag plockar lika mycket fruktos, eller är det av någon annan anledning?

 15. Anna svarar Sabina
  23 mars, 2011

  Jo, den innehåller lika mycket fruktos. Men äter du en frukt en gång i veckan under fyra veckor kommer ingenting negativt hända i din kropp. Frukt och fruktos är någor vi är designade för i små mängder.

  Jag skriver också för en frisk och smal kropp. De kommer att njuta av den goda frukten och fortsätta vara friska och smala.

  Det är 3-5 frukter per dag året om som skapar problem. Och för en kropp med viktproblem eller sockersug är frukt ett stort problem.

  Eller ännu värre, fruktos i fri form som sötningsmedel.

  Fruktos är inget gift. Men det är lätt att överdosera.

Write a comment