Lite spännande!

Ja, antingen är det för att jag tänker på mat eller så har jag helt enkelt ätit för lite. Jag var hungrig i går. Riktigt hungrig. Nu ska vi komma ihåg att jag är tämligen sönderbantad både till kropp och själ. Mellan åldern 15 och 35 så planerade jag allt jag åt alltid. Naturligt ätande fanns inte. Jag kunde aldrig slappna av. Jag räknade, vägde och planerade eller så hetsåt jag, för att börja om min bantning på ”måndag”.

Under 10 år har jag nu fått ordning på mina tankar så pass att jag nu bara äter. Ingen planerande, inget funderande utan jag vaknar och tar en frukost om jag är hungrig eller kaffe med kokosfett och jag inte är så hungrig. Jag jobbar och när magen kurrar så äter jag igen. Ibland är det 12, ibland halv tre och ibland blir det inte mat förrän till mddagen. Ibland äter jag fyra gånger per dag och andra bara två. Jag vet glasklart vilka val jag alltid tar.

Jag äter allt kött, fågel, fisk och ägg som finns förutom panerat och fritterat.
Jag äter alla grönsaker förutom majs.
På restauang äter jag alla grönsaker och rotfrukter och såser.
Jag äter gräddsås till var måltid.
Jag äter nötter när jag vill och behöver.
Mitt snacks när jag är illa planerad är alltid ost och ibland choritzo.
Jag har mjölk i kaffet (fungerar kanon för MIG och min kropp)

Mina undantag är när jag har gäster då äter jag en LCHF efterrätt som jag själv gjort. Jag tål också köpt gräddglass konstigt nog, men då ber jag famljen vakta mig lite efteråt.

Jag äter aldrig LCHF bröd (Vilket inte riktigt är sant. Men jag vill att det ska vara sant och att det ska vara aldrig. Jag bakar det till dottern men tyvärr händer det att jag smakar och då äter jag upp ALLT. Och så hoppar jag över att baka det ett tag… och så kör vi så i cirklar. Skratt.)

Jag äter aldrig frukt (men använder bär i mina efterrätter)
Och mycket sällan Turkisk youhurt för då överäter jag lätt.

Enkelt och enormt gott och det har en stor variationsmöjlighet.

NU ska jag för första gången PLANERA min mat. Och direkt kommer det gamla felbeteendet in. Jag börjar TÄNKA mat. Min dag styrs nu igen av VAD ska jag äta och NÄR. Inte nyttigt för en sockerberoende ätknäppis som jag. Men nu är jag halvvägs på min vecka så jag fortsätter.

Onsdag
Frukost: Räkor och majonnäs.
(En kanon frukost för kroppen. Bra fett och räkor är ett toppen val)

Vardagsrörelse: Promenad till FYSlabbet, 15 minuter. Bil hem.
(Träningsvilodag för min kropp för återhämtning och uppbyggnad)

Lunch: Svampomelett på ägg vatten och svamp.
(På restaurang. Alldeles fööör fettsnålt. Det kände jag direkt)

Kaffe med mjölk på restaurangen 
(Kh 2 gram. Glömde mig helt enkelt. Slappnade av och gjorde ett av mina naturliga val.)

Kaffe hemma med äggmjölk och kokosfett.
(Vrålhungrig och trodde kokosfettet skulle räcka)

Tidig middag: Mer räkor och majonnäs. Stor bit brieost. (Kh 2 gram)
Jag var jättehungrig. Antingen var lunchen alldeles för fettfattig eller så triggade mjölken.

Xtramål: Mer Brieost (Kh 1 gram)

Tillskott: C vitamin

Jag var verkligen onöjd idag. Mycket tankar på mat. men jag mådde bra. Ingen huvudvärk dock var jag lat på eftermiddagen, något som jag i stort sett aldrig är.

Tidigare
«
Nästa
»

11 kommentarer

 1. Therese (Kloka Kostbloggen)
  3 mars, 2011

  Hmm, låter inte så där jättekul precis. Jag äter i stora drag precis som du gör i vanliga fall; inget LCHF-bröd (faktiskt inget alls!), sällan yoghurt, oftast gräddsås, alla sorters grönsaker, rotfrukter ”på stan”, olika många måltider olika dagar osv.

  Men jag har dagar då jag nollar av bara farten – av ointresse, tidsbrist, whatever… och det funkar lika bra det. Kommer ofta på att det bara blivit så framåt kvällen. Men att tvinga mig till det för jämnan – nej det är jag glad att jag slipper. Hela poängen är just att inte behöva tänka…att det går av sig själv. DET är en av de största vinsterna för mig.

 2. Anna svarar Therese
  3 mars, 2011

  Jag håller med till fullo! Jag är så glad att min kropp inte kräver detta av mig. Men ver samtidigt att det finns några få som inte har ett val.

 3. Catti
  3 mars, 2011

  Hej Anna,

  Desperat, hoppas du kan hjälpa mig…

  Jag gick din brevkurs för ett år sedan och sedan dess levt enligt dina ”läror”. Har gått ner 20 kg och mår toppen 🙂 Perfekta värden, -30 i midjemått (min läkare trodde inte att det var sant), kolesterolet precis där det bör vara…

  För några veckor sedan köpte jag Ola Lauritzsons och Ulrika Davidssons GI Gourmet och tänkte att ”Nu kan jag nog kosta på mig att bli lite liberalare när jag gått ner så mkt och fått ordning på värdena”. Så jag bestämde mig för att laga deras kryddgranola (solrosfrön, sesamfrön, havregryn, torkade aprikoser, flytande honung, kryddnejlika, kanel, kardemumma) och ha till turkisk yoghurt med 10% fett (receptet på kryddgranola ger 20 portioner à 0,5 dl vilket inte borde bli särskilt mycket kh…typ mindre än en fjärdedels kryddmått honung per port). Hur som helst, jag åt 0,5 dl kryddgranola med 1,5 dl 10%-ig turkisk yoghurt och 0,5 dl blandade bär (björnbär, blåbär, hallon, vinbär, infrysta helt osockrade direkt efter skörd) EFTER ett kokt ägg (som borde ha hindrat blodsockerstigning). Ändå blev jag helt ställd av min reaktion. Normalt sett äter jag antingen omelett stekt i smör/kokosfett och fylld med svamp, lök och bacon/skinka/tonfisk och ngn msk grädde och håller mig mätt halva dagen, men efter dagens frukost var jag vrålhungrig inom ett par timmar och började dessutom längta efter något jag inte längtat efter sedan jag gick brevkursen…popcorn. Min tidigare svagaste punkt, det enda jag inte kunde tänka mig att avstå från. Så nu har jag vräkt i mig popcorn och mår jättedåligt…till råga på eländet var det inte ens gott :-((

  Min fråga är nu: ska jag tolka min reaktion som att kryddgranolan, yoghurten och bären blev för mycket kh för mig, TROTS att jag åt ett ägg först? Ska man i en sådan här situation alltid lita på sin kropp och dess reaktioner, även om många s.k. experter säger att man ”ska” kunna äta lite av allt?

 4. Anna svarar Catti
  3 mars, 2011

  Jag kan på rak arm tvärsäkert säga att NEJ alla kan inte äta lite av allt. Och på din oerhört snabba reaktion kan vi nog konstatera att du är ganska så kolhydrattriggad. Det gäller att snabbt hitta tillbaka. Ät ordentligt nu i 3-4 dagar. Kanske till och med lite extra mycket så du är lite övermätt. Allt för att tuggandet inte ska fortsätta.

  Problemet är inte det man äter, ytan ätbeteendet som skapas dagarna och veckorna därefter…

  Att säga att alla kan äta lite av allt är som att säga till en alkoholist att du kan fortsätta dricka bara du dricker lite och sällan.

  Lyssna inte på experter. Inte ens på mig. 😉 Lita bara på dig och din kropp. Och känn efter är det värt det? Jag tror du redan har svaret. Du sammanfattade det perfekt…”mår jättedåligt” och ”var inte ens gott”

  Klara färdiga Katti. Nu kör vi igen. Och vi börjar NU, inte i morgon. (För då får man alltid för sig att äta det sista för jag ska ändå sätta igång i morgon… skratt. Japp, jag har gjort det där några gånger)

 5. Helene
  4 mars, 2011

  Har just hittat hit…
  Blev förundrad över din beskrivning av registrering….
  Eftersom jag har en liknande bakgrund… dock inte lika säker på banan ännu märkväl jag ska också bli det!
  Men du.
  När kommer du till Örebro och föreläser?
  Vi behöver höra om barnen…talar du också om hur man kan hjälpa dom med maten?
  Jag tror själv att som min son fick höra att det går att själv medicinera med en riktig fylla(vilket han ofta provar). Hans mamma är för feg så hon använder kolhydrater i fast form men av sammma anledning…
  Men nu har jag tagit tag i min situation och då blir man ju super sugen på att locka över sonen också….
  Jag försöker överösa honom med bra val men…

  1. Anna svarar Helene
   4 mars, 2011

   Jag arrangerar inga privatföreläsningar själv, utan köpa bara in till färdiga föreläsningar. Vill du eller någotn i din omgivning bjuda in till föreläsning så komemr jag gärna till Örebro. Jag pratar då om det ni vill att jag ska prata om. Jag pratar länge och gärna. Skratt…. 😉

 6. Maggie
  4 mars, 2011

  Varför tar du inte grädde i kaffet, det mättar jättebra för mig?

  1. Anna svarar Maggie
   4 mars, 2011

   Grädde är kanon. Men en trigger för många. För de som upplever detta, så är LCHF-toddy (eller vad vi nu ska kalla det) ett toppenalternativ.

 7. Anna
  5 mars, 2011

  Jag har lagt om till LCHF i början av januari efter att inte ha gått ner mina gravidkilon alls. Både jag och sambon äter bara mat enligt din kokbok och är verkligen nöjda med hur bra vi mår och att vi har blivit smalare. Vi känner båda att det här är en livsstilsförändring men jag vill gå ner så mycket jag kan innan nästa graviditet. Just nu står vi dock båda stilla i viktnedgången. Sambon dricker din smoothie varje morgon eftersom han har svårt att få i sig fett i lunchrestaurangen på jobbet. Jag dricker den 2 ggr/v och varvar med ägg/sill och fröbröd med ost och tomat på. Jag har börjat byta ut en del av mjölken i mitt morgonté mot grädde. Sambon har börjat äta nötter eftersom han besväras av kramper i vaderna.

  Min fundering nu är hur jag ska veta om mjölken är fel för mig. Jag har inget som helst sötsug. Det jag kan bli sugen på är en kopp svart té med grädde och mjölk i. Ibland dricker jag mjölk till maten, men kan känna mig lite väl mätt då. Ska jag prova att ta bort mjölken helt? Kan det hjälpa viktnedgången? Är risken att det blir för mycket grädde? Ibland har bytt ut mjölk till maten mot grädde utblandad med vatten alt. blandat i grädde i mjölken. Särskilt om jag inte äter nåt fett till maten, t.ex. kött med broccoli.

  Tycker att det här är väldigt svårt. Tror inte att jag kan dricka té utan någotdera. Vad får du för tankar av det här? 🙂

  1. Anna svarar Anna
   7 mars, 2011

   Mjölk, grädde och yoghurt brukar vara de stora bovarna när vikten inte vill.

   Första steget är att begränsa dessa ”rinnande” mejeriprodukterna till max 3 dl per dag. Grädde är bästa valet, sen 10%ig yoghurt och mjölket ska helst bort helt.
   All ”mat” du dricker är lätt att överdosera. Bättre att äta mat med kniv och gaffel. Mättnadskänslorna fungerar bättre då.

Write a comment