Kostrådgivare IRL?

Ja, det är en helt annan sak än att finnas i böcker, på bloggen eller i tidningar. Här skriver jag till en grupp och jag måste generalisera och förenkla för att inläggen inte ska bli 8 kilometer långa.

Jag är också beroende av läsarens inställning och ”glasögon” när jag ska nå fram i text. Kommunikationen är ju enkelriktad och möjlighet för missppfattningar är mycket större. Skämt kan läsas som ironi. Tydlighet som överdrivet. Tolkningar som sanningar.

När jag skriver så väljer jag ju ETT ämne och ofta bara EN målgrupp som mottagare. Och så spetsar jag till det lite för att nå ut i bruset. Detta gör att tusen variationer försvinner. Och det är dessa tusen variationer som jag arbetar med som kostrådgivare. Oerhört spännande. Och utmanade.

En meny fungerar inte. Alla är vi olika.

En kunskap och inriktning fungerar inte. Alla är vi olika.

Förenklingar fungerar absolut inte. Kunskapen är komplex.

Så! Vad gör jag när jag har en klient framför mig till skillnad från när jag skriver något till ”alla”? Jo jag måste få koll på min klient.

1.Vad är målet? (Denna gång var det vikten)
2. Varför når hon inte målet?
3. Varför äter hon när hon inte vill och val hon inte har tänk?
4. Varför tvingas hon börja om med något hon självvalt?
5. Vad har hon för rutiner?
6. Vad passar just henne?
7. Hur ser stress-, oro- och uttråkningsnivåerna ut?
8. Hur är hennes vänner, bekanta och arbetskompisar?
9. Hur ser hennes arbetsdag och fritid ut?
10. Hur har hon ätit de senaste tio åren? (Oerhört viktigt!)
11. Hur har hon ätit det senaste halvåret? (Oerhört viktigt!)
12. Hur ser hon på mat? Fettskrämd? Kolhydratskrämd? Kaloriskrämd? mm
13. Vad har hon för kostkunskap? Vad anser hon vara nyttigt?
14. Vad tycker hon om för mat?
15. Vad tycker hon inte om/tål inte?
16.  Hur fungerar hennes mage?
17. Värk?
18. Hur ser hennes ätbeteende ut?
19. Hur ser hennes upplagda tallrik ut idag?
20. Var finns fällorna?
21. Vilka är fällorna?
22. Hur aktiv är hennes vardag?
23. Tränar hon?
24. Är hon ofta eller sällan sjuk?
25. Är hon glad och nöjd med livet i stort?
26…. och lite till. 🙂

SEN kan jag börja jobba. Skratt. Tänk om dessa parametrar skulle vara med i ALLA i mina inlägg för att få de nyanserade. På varje fråga finns alltid minst 10 olika svar. Ofta fler. Sen ska detta sättas ihop till en helhet som ska resultera i viktminskning (just denna gången).

Planen är långt ifrån en meny. Ofta ger jag inte ens ut en meny. Klienten får ett förslag på ätbeteende, lösningar och riktlinjer. Gränser som är hållbara. Uppoffringar som är värda att göra. Ventiler som inte skapar återfall. Och ”fanatism” där det behövs. Fanatism = Regler som gäller för alltid, utan undantag. (Eftersom vi har analyserat att det är dessa undantag som hela tiden är orsaken till att de tvingas börja om).

Jag tror jag har gjort lika många planer som jag har haft klienter. Mina inlägg på bloggen har ofta med frågan: Hur känner du? Hur fungerar du? Detta för att du själv ska kunan känna efter VILKA inlägg som berör dig och vilka som du kan använda. och HUR du ska använda den tanken som skapades när du läste.

Känner du inte alls igen dig är du troligtvis inte målgruppen för just det inlägget. Skumma igenom och hoppa över 🙂

Kostrådgivning är så oerhört mycket mer än en meny. Det är det som gör det så oerhört spännande och utmanande.

Kostkunskap är så mycket mer än en sanning och fakta. Det är det som gör det så oerhört svårt men härligt utmanande.

Jag fick följa en klient som ”bara” hade gått ner 4 kilo på 10 månader. Jag fick nu chansen att verkligen hinna med alla frågor. Och hinna se hur hennes liv, val och beteenden såg ut. Jag kunde också se att hon förstått mina råd och tankar. Att hon åt som vi planerat och hur hon mådde under tiden.

Efter en lååång vår med få resultat var hon lite frustrarad. Efter en vecka med mig och med ett minus på 1.9 kilo var hon strålande glad. Går det att kopiera hennes meny för att få hennes resultat? Nix. Tyvärr. För du har inte hennes kropp, vanor, gener, ätbeteende, triggers, liv, aktivitet mm.

För vem och varför?

Tidigare
«
Nästa
»

15 kommentarer

 1. Janicke
  29 juni, 2011

  Åh vad jag önskar att jag kunde ha en vecka med dig! Fast just nu känns det som om jag skulle behöva en månad. Jag går bara upp och upp i vikt. Snart börjar jag banta!! Suck.
  Önskar dig en underbar tripp till Orlando, bäva månde dina zumbafans …

 2. Cecilia
  29 juni, 2011

  Underbar kan du vara själv! 🙂 Är inne på dag två utan dig. So far so good… men det är bra mycket roligare när du är med och hejar på.
  Bamsekram!

 3. Cecilia
  30 juni, 2011

  Hej Anna!
  Kul att du är tillbaka, har allt saknat dig lite men jag kan tänka mig att du har haft en spännande tid!!!

 4. Moa
  4 juli, 2011

  Åh, en vecka med dig hade ju varit kanon!

  Är inne på min tredje vecka med LCHF idag. Förra veckan fuskade jag en hel del och det visar sig såklart på vågen idag. Men det kanske behövdes för att få mig att inse att jag verkligen vill gå ner i vikt och att det helt enkelt inte är värt att få äta bröd till frukost varje dag.

  Däremot har jag en liten fråga angående hur mycket fett man ska äta per måltid, ungefär. Jag har märkt att det är svårt att hitta rätt, antingen blir det för lite eller för mycket. Jag är rätt noga med mängden kolhydrater och tittar alltid på förpackningar, men glömmer lätt bort fettet… Hur mycket fett, är för mycket?

  1. Anna svarar Moa
   18 juli, 2011

   Är du noga med kolhydraterna behöver du inte fundera över fettet. Ät tills du blir mätt. Lyssna på din kropp. Lär känna dina hungers och mättnadssignaler. Få orkar äta på planering och matematik resten av livet. Bäst är om du kan hitta balans och känsla för ditt ätande. Då försvinner fokuseringen och du kan slappna av och njuta av maten och den stabila vilkten i resten av ditt liv.

 5. Nina
  5 juli, 2011

  Hej!
  Jag undrar om du har nåt tips hur man ska äta om man är sockerberoende?

  1. Anna svarar Nina
   18 juli, 2011

   Strikt LCHF i resten av ditt liv. Men ibland är orsaken till beroendet så starkt att du måste ta bokrt anledningen till att du behöver balansera serotonin och dopamin. Läs mina inlägg om sockerberoende. Bara sök i sökfältet längst ner till höger så hittar du.

 6. 5 juli, 2011

  ”… blir de inga bilder nu då?”

  citat från sälskapsresan 1 😉

 7. Jenny
  12 juli, 2011

  Jag undrar över en sak och hoppas att någon här kan svara:

  Mitt midjemått ökar hela tiden trots att jag står stilla i vikt (20 kg övervikt, går varken upp eller ner trots att jag varit med i Viktväktarna i ett halvår). Men det är som om jag hela lagrar fett på magen. Har det med insulinnivåerna att göra; jag har läst någonstans att det kan bidra till att man lagrar bukfett? Är lågkolhydratkost bästa sättet att komma till rätta med bukfetma; Viktväktarna verkar INTE hjälpa? I januari, när jag gick med i VV, var mitt midjemått 97 cm; idag är det 103 cm, trots att jag väger lika mycket som i januari. M a o: +6 cm i midjan! Vad göra??? Jag betalar 150 kr i månaden för något som inte funkar!

  1. Anna svara Jenny
   18 juli, 2011

   Du får en sämre och sämre fett%. Det betyder att dina muskler blir mindre och fettet ökar. Vikten är samma men storleken ökar. Det blir så vi svält. Tyvärr. Du måste börja äta. Riktig mat. Som på mormors tid. Då fanns det knappt feta barn och ändå åt de fett och gott.

   Prova strikt LCHF i ett halvår. Helst gratis 🙂 Men var konsekvent. Lär dig äta igen. Sluta räkna och väga. Känn efter. Här i bloggen finns massor av kunskap och menyer. Bara läsa bakåt. Hppa över allt som inte riktar sig till dig. Du ser snabbt om ett inlägg passar dina frågor. Lycka till!

 8. Janna
  15 juli, 2011

  Vad har hänt med den här bloggen? Här brukade alltid vara nya och tänkvärda inlägg! Nu verkar det råda total stiltje här. Anna, var är du?

 9. Frida
  15 juli, 2011

  Anna, var är du? Saknar din glada energi och braiga inlägg! Hoppas att höra av dig snart! Frida

 10. Camilla
  15 juli, 2011

  Saknar dig Anna! Du är ju min favorit!

 11. Anna Hallén
  17 juli, 2011

  Jag kommer tillbaka i morgon. Har varit på Zumbaconvention i USA och nu är jag mest ”Jetlaggad”. Så jag tog helgen ledigt. Vi ses i morgon.

  Härliga hälsningar
  Anna

Write a comment