Många berättar om hur bra de mår av kostomläggningen. Hur piggheten kom och energin bara flödar. Detta är det bästa de någonsin har gjort.

Andra känner precis tvärt om. Vad hände?

Gluten innehåller en hel del tryptofan och gluten ombildas till glutenexorfin och gliadorfin som påverkar vår hjärna som en mild variant av morfin. Så kanske är gluten en del av pusselbiten. Du får mindre mängd tryptofan som i sin tur är grundsten i serotonin som är ångestdämpande. Samtidigt som kroppen saknar sin ”drog”.

Kolhydraterna i sig ökar också mängden serotonin. Har du ett ökat behov av serotonin för att du behöver en högre nivå av ångestdämpning så kommer du uppleva LCHF påfrestande. Självmedicineringen upphör ju samma stund som du gör kostomläggningen.

Men det som jag tror är den stora pusselbiten är dopamin.

Socker och snabba kolhydratrika livsmedel påverkar hjärnans signalsubstanser. Beroende på biokemin blir denna påverkan olika stor. Vid kraftig påverkan i hjärnan, vilket upplevs som mycket positivt, upplevs abstinens om ämnet tas bort ur kosten. Denna negativa upplevelse kan kortvarigt upphävas med att äta något sött eller kolhydratrikt.

En vanlig form av abstinens är depression, irritation, aggressivitet och okoncentration.

Dopamin är troligtvis chefen här men då dopamin starkt påverkar andra signalsubstanser så kommer serotoninet att påverkas. Dopamin är tillfredsställelse, glädje och belöning. Sött ökar dopamin. Snabba kolhydrater ökar dopamin.

3D angel and devilNär du börjar på LCHF tar du bort din drog och några hamnar då i en depression. Tar du bort det enda som ger belöning, glädje och tillfredsställelse – kolhydraterna – så kommer hjärnan självklart att signalera. Det går inte att vänta ut denna reaktion. Du måste handla. Genom aktivitet skapa nya belöningsbanor i hjärnan. Inget annat än kolhydrater kommer nämligen i början att kännas meningsfullt. Ett mycket vanligt problem vid beroende. Inget ger samma belöning som drogen.

Många väljer att gå tillbaka till kolhydraterna med motiveringen ”Detta passade inte mig”.  Andra har inte något större beroende och kan genom andra saker i livet återfå ”meningen med livet”.

Några vill äta rätt och arbetar hårt med sin kamp mot belöningssystemet. De erkänner sitt problem och börjar skapa och bygga nya vägar för belöning. De gör saker som de tror att de borde tycka om. Och de gör saker som de faktiskt tyckte om innan maten tog över. Efter 10-20 gånger har ofta hjärnan byggt en ny belöningsväg och det börjar ge belöning. I början känns tyvärr inget du gör kul – Inget kan leva upp till kicken av kolhydraterna.

För vissa blir detta en livslång sorg. För andra så väcks nya belöningsbanor som tar över. Livet i sig ger belöning.

Försök att leva livet i stället för att tugga det.