Gurkmeja

Ja, ni som följt mig ett tag vet att jag är ganska så restrektiv med tillskott. Inte emot, men försiktig.

Vissa saker, speciellt mineraler, påverkar andra delar i kroppen som ett domino. Och om vi överdoserar (eller underdoserar) så är det en massa andra saker som händer i kroppen. Och där fattas vi mycket kunskap, om vi någonsin får den fullt ut. Vi är ju olika och lever olika vilket betyder att mängden vi behöver av olika saker är olika. Och olika saker påverkar oss olika mycket.

Nu ska jag dock inte snöa in på det resonemanget nu. Istället ska jag lyfta gurkmeja, med egenskaper så bra att inte ens jag kan blunda. Det jag tycker om är att du äter det som krydda och gurkmeja går i stort sett inte att överdosera. (Om du inte får för dig att köpa kapslar och skölja ner dem.) 

Vad är det då som jag tycker om?
Jo, det är en mycket kraftig antioxidant. Mycker mer kraftig än våra vitaminer. Och den tål uppvärning vilket är bra i matlagningen. Antioxidanter minskar åldrandets hastighet genom att oxidationen minskas i hastighet.

Oxidation är när ett delat äpple blir brunt. När fettet härsknar. När metall (ex järn) rostar. Allt detta händer i kroppen hela tiden. Vi kan öka på hastigheten eller hjälpa till att sänka hastigheten på detta.

Ett bra sätt att öka på är att äta mjöl och socker. Riskakor, popcorn och cornflakes.

Ett bra sätt att minska oxidationen är att äta antioxidanter. De bästa hittar du i kryddor, örter, svamp, bär och kakao samt i kaffe och te. (Och i rödvin)

Gurkmejan står i toppklass. En helt vanlig krydda. Det är den som ger curry sin fina gula färg och det är den fina färgen som är antioxidanten.

Men gurkmeja är även antiinflammatoriskt. Häftigt! Många av våra sjukdomar och vår värk idag beror på för mycket inflammatoriska processer i kroppen.

Du kan välja att öka de inflammatoriska processerna med bröd, margarin, solrosolja, majsolja och färdigmat. (omega 6)

Eller minska de inflammatoriska processerna med fet fisk (omega 3), ingefära och gurkmeja.

Hur mycket gurkmeja ska du då äta? Här du problem smed värk så är 3 tsk (Samma som 1 msk = 6 gram) en rekommenderad dos, annars någonstans mellan 1-3 tsk per dag. Vad som passar för dagen. Gurkmeja smakar inte mycket men gör all mat gul. (För er som tycker att den smakar, ta mycket mindre så smaken försvinner men gör det i stället oftare)

Andra inlägg som kan intressera dig

61 kommentarer

  1. 18 augusti, 2011

    Jag delar din inställning till kosttillskott, mycket just för att man som privatperson så att säga labbar i blindo. Vi kan ju inte mäta vad som händer i kroppen när vi tar, eller inte tar, ett tillskott.

    Gurkmejans förträfflighet har jag snubblat över på flera ställen, men först nu förstått. Vet du om den torkade har samma positiva egenskaper som den färska? Vore ju tråkigt om studierna har gjorts på färsk gurkmeja och så har mycket av det goda gått om intet vid beredningen av den torkade som de flesta av oss kommer i kontakt med i affären.

  2. 18 augusti, 2011

    gurkemeje er fantastisk! 😀

  3. Malin
    18 augusti, 2011

    Jag tycker det visst smakar. Lite jordigt kanske man kan säga. Märker direkt om det är gurkmeja i maten (om man bortser från färgen då).

  4. Britt
    18 augusti, 2011

    Hej! Jag äter LCHF men så ibland trillar jag dit och äter bröd som leder vidare till kakor, glass, choklad etc. Men det jag vill fråga om är detta: Jag har ätit bröd etc i ca 2 veckor nu, den 3 september ska jag springa tjejmilen. Rekommenderar du mig att återgå till LCHF inför loppet eller kommer det sänka min prestationsförmåga? Hoppas du förstår min fråga.

  5. Tess
    18 augusti, 2011

    …och jag tycker gurkmeja smakar massor! Är den riktigt ny smakar den otroligt fränt och beskt. I alla fall är det min åsikt =)
    Men bra är den! Det vet jag av egna erfarenheter.

  6. Anna svarar Britt
    18 augusti, 2011

    Byt inte till LCHF precis innan loppet. Byt långt innan eller efter. Kroppen hinner inte ställa om till tuff träning på fett så snabbt.

  7. Helen
    18 augusti, 2011

    Hej jag har ätit lchf i tio veckor går inte ner i vikt,vet att det kan ta tid men upplever att jag blir tröttare ska jag byta kost eller fortsätta. har inflammationer i kroppen + lågämnesomsättning.

  8. Inger
    18 augusti, 2011

    Jag skulle gärna vilja läsa något om klimakteriebesvär typ värmevallningar, svettningar och sömnproblem. Motion genom löpning och avspänning på spikmatta är vad jag försöker se om det ger effekt. Har du några mer förslag Anna.

  9. Lena Ka
    18 augusti, 2011

    Gurkmejan från typ Ica smakar ingenting, men köper man ekologisk på lösvikt så smakar den beskt så in i norden och är mycket mer orange/gul. Jag brukar klara att ”gömma” 2 krm i totalt 3 msk fil. Vet inte hur jag ska få i mig behovet. (har värk)
    Enligt hälsokost förespråkarna finns inte de goda egenskaperna kvar i den smaklösa varianten.
    Någon som vet hur det egentligen ligger till?

  10. Anna svarar Lena Ka
    18 augusti, 2011

    Enligt de uppgifter jag har är det den gula färgen, curcumin, som innehåkller allt det goda. Jag ska kolla vidare.

    Någon som vet mer?

  11. Anna svarar Helen
    18 augusti, 2011

    Fortsätt. Tveklöst.

    Men frågan är också, vad är LCHF för dig.
    Äter du enligt tallriksmodellen. Titta på ”Jag kan det här med LCHF” i högermarginalen.

    Du bör äta en LCHF med mer fisk än kött, ordenligt med proteiner, extra omega 3, bra med grönsaker, bra med fett. Gärna kokosfett var dag.

  12. evha
    18 augusti, 2011

    Anna, hur står sig kokosfett i förhållande till gurkmeja? Vad jag förstår är kokosfett antiinflamatoriskt – dessutom tillför det kroppen nyttigt fett o mättnad till skillnad från gurkmeja..

  13. dufva
    19 augusti, 2011

    Gurkmeja är säkert jättebra eftersom det är en vanlig naturlig växt

    Att tillföra en massa antioxidanter/vitaminer i pillerform har tom visat sig ge motsatt effekt i en del studier.

    Jag har sett ett par studier där A och E-vitamintillskott överraskande visade sig öka frekvens av cancer så påtagligt att studien av etiska skäl avslutades i förtid

    Höga doser kan tydligen medföra att det blir obalanser eller att kroppen luras att stänga ner den egna naturliga produktionen av antioxidanter med motsatt effekt som följd

    1. Anna svarar dufva
      19 augusti, 2011

      Så sant. Överdos av antioxidanter gör ofta motsatsen av vad man vill. Kemiska antioxidanter i form av piller verkar vara evrkningslösa (som tur är, annars hade vi nog överdoserat) Mycket därför jag är valdigt försiktig med tillskott. Jag tycker om naturlig kost, naturliga örter och narurliga kryddor.

      Vitamin A och E har i överdos skapat massa obehagliga följder. Vet däremot inte om dessa studier gjordes med naturliga vitaminer eller kemiska. Obehagligt nog håller vi på att prova samma sak med D vitaminen nu. På alldeles eget bevåg. Överdosering i massor för att få alla fördelar i massor. Höga doser kan göra mycket dumt.

  14. Birgitta
    19 augusti, 2011

    Hej! Undrar var man kan hitta mer av vad du skrivit om kosttillskott rent allmänt?
    Jag blir väldigt förvirrad ang. detta.Vilka tillskott jag borde äta och inte samt inte minst om det finns någon kvalitetskontroll alls på denna varugrupp.Funderar över hur mycket upplevda effekter som mest är placebo.I så fall hjälper det ju inte på mig som är så skeptisk…hm.
    Jag försökte söka med sökfunktionen i din blogg men fick inget reslutat då.

    TACK för en väldigt läsvärd och intressant sida – den hjälper mig mycket!

  15. anna
    19 augusti, 2011

    Ett tips från mig hur jag får i mig gurkmejram, ingefära och kokosfett varje dag. Varje morgon river jag färsk ingefära, gurkmejram och kokosfett ca en msk av vadera i med det i en stor kopp och sedan kokt varmt vatten. Ibland blandar jag allt och 2 råa ägg med en näve färsk spenat i en bleder och mixar i hop, en dunder frukost som jag gillar och håller mig mätt på länge….

    1. Leo
      15 september, 2012

      Prova följande recept:
      – 1,5 tsk turmeric (pulver)
      – 2 cl äppelcidervinäger
      – 5 ml konc citron
      – 1-2 cl apelsinjuice
      – 500 mg askorbinsyra (pulver)
      – 3 droppar flytande honung
      – 2 droppar bra olja

      Rör ut gurkmejan och askorbinsyran i äppelcidervinäger komplettera med resten. Drick den som en shot och skölj ner med 5 cl apelsinjuice. 2 ggr dagligen (ger dagsbehovet). Apelsinjuicen kan bytas mot Rom, Vodka eller Limocello.

  16. Åse
    19 augusti, 2011

    Jag har fått diagnosen utmattade binjurar samt Hashimotos och min läkare sa till mig att ta gurkmeja i allt som jag kunde komma på! Just för de antiinflammatoriska egenskaperna.
    Tyvärr har jag på senare tid slarvat för jag tycker att smaken slår igenom när jag strött det på mina stekta ägg. Ska försöka hitta ett annat sätt.
    P.S Tack för ytterligare en bra bok!

    1. Mimmi
      7 november, 2012

      Hejsan,

      Ett sätt är att ta en msk gurkmeja i ett glas vatten varje morgon, röra runt, knipa hårt om näsan med ena handen och gulpa i sig hela rasket. Har på ett halvår fått i mig mer än en kilospåse från Ingela på LCHF-butiken enligt Bitten Jonssons ordination.

      Tror inte jag kommer att sluta ta gurkmejan i första taget heller! Min tidigare muskelvärk är så gott som borta, ledvärken har förbättrats avsevärt! Det jag också gjort är att jag tagit bort drogen (socker naturligtvis, och mjöl) och är abstinent sen i våras. Som Bitten säger, det tar tid att läka en kropp som misskötts och utarmats (med drogen) under så många år. Jag ser med tillförsikt på framtiden.

      Lycka till!

    2. Miche
      6 februari, 2014

      Jag har på min hälsokost i Sumpan hittat tomma kapslar som man kan fylla med vad man vill. Jag fyller mina med gurkmeja : )

  17. birja
    19 augusti, 2011

    Jag har PMR (Polymyalgia Rheumatica) sedan 11 är och äter kortison i varierande doser. För ett antal år sedan tipsades jag om kosttillskottet Fortodol som innehåller gurkmeja. Köpte och åt i flera månader med en oerhörd förbättring som följd. Sänkan sjönk som ”en sten i havet” och jag mådde bra. Då kom larmet – Fortodol var farligt för hälsan. Det var troligen inte alla burkar det gällde, men jag slängde allt. Igår inledde jag gurkmejametoden. Men att krydda maten med en msk/dag är omöjligt. Jag tänker ta en tsk upplöst i vatten några gånger per dag.
    Smakar inte bra men hoppas det inte är farligt.

  18. birja
    19 augusti, 2011

    Glömde skriva att jag ätit LCHF sedan december 2008 i hopp om bättring. Men så har inte blivit. 14 kg viktminskning är inte illa det heller.

  19. Tess
    19 augusti, 2011

    Birja:
    Det larmet om att fortodol var farligt var inte själva gurkmejan som var farlig. Utan det var att de hade hittat metaller i preparatet (vilka kommer jag inte ihåg, men de var inte särskilt nyttiga i alla fall). Nu finns kapslarna att köpa igen och nu heter de Fortodol S, där de säger att S’et står för Svenskt och Säkert. Donsbach som gör Fortodolen har numera rena produkter i alla fall.

  20. 19 augusti, 2011

    oj!

  21. 19 augusti, 2011

    Mitt inlägg vill vist inte komma upp

  22. 19 augusti, 2011

    JAG kan mäta(scanner) om vitaminer ökar eller inte ökar karotenoidvärdet i kroppen. Ju mer antioxidanter i kroppen desto högre värde och tvärtom såklart. När det gäller kosttillskott så säger världsledande forskare att vi borde ta ngn form av det då vi inte längre får i oss det från det vi äter då allt konstodlas mm och inte innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som förr.
    Det känns som jag får sätta mig ner och skriva lite om detta igen på min bloggsida.

  23. 19 augusti, 2011

    JA ni ska vara rädda för vilka kosttilskott ni äter om ni tänker äta vitaminer mm. Då detta är en stor pengaindustri så dyker det upp oseriösa företag som vill göra snabba pengar och bara blandar ihop lite
    vad som helst. Därav har det skapats så många rubriker om dessa kosttilskott.

  24. 19 augusti, 2011

    lite svårt att få mina inlägg att komma upp. Hoppas att de inte kommer upp för många gånger då jag skrivit flera gånger nu 🙂

  25. Gogge
    19 augusti, 2011

    Kolla upp istället företaget som gör dessa kosttillskott att de verkligen har gjort kliniska tester, blindtester, kvalitetsäkrat sina produkter och även är ett tillförlitligt företag.
    När det gäller överdosering så vill jag bara säga så här: Allting handlar om balans! Vatten är ofarligt i små mängder men dricker du 10 liter vatten på 5 min så kan jag lova att man dör
    Vet ni att de stora medicinska företagen vill stoppa all försäljning som har med vitaminer och kosttilskott att göra! Jag undrar om det har att göra med att deras försäljning av olika hjärtmediciner, cancermedicin mm kommer öka!!?

  26. Gogge
    19 augusti, 2011

    går inte så jag kunde inte ge er heheten 🙂

  27. Gogge
    19 augusti, 2011

    Helheten

  28. Gogge
    19 augusti, 2011

    Skulle vara roligt att scanna en massa LCHF människor bara för att jämföra. Har redan börjat lite. Jag är jättenöjd med LCHF, magen mår så mycket bättre och jag har även gått ner 5kg… under semestern på Kreta!!

  29. 19 augusti, 2011

    Det stämmer att det är curcumin Anna. Håller med, visst är det supermat!! Häftigt. Man kan dessutom förlänga maskars liv med 20% mha curcumin. Har skrivit lite om det här http://4health.se/curry-och-gurkmeja-kan-gora-susen
    Hoppas att allt är bra, du verkar ha många järn i elden som vanligt 🙂

  30. Hilde
    20 augusti, 2011

    Morn!
    Det finns gurkmeja tabletter på hälsokosten, är proccesert meja oaktuellt?

  31. Kajsa
    22 augusti, 2011

    Birja, den Fortodol som de larmade om var inte svensk. De säljer fortfarande på hälsokost och då heter den Fortodol S. Den ska vara ok vad jag kan förstå.

  32. Kattis
    22 augusti, 2011

    Hej!
    Jag strör gurkmeja på det mesta, bara för att det är så nyttigt. Ta bara lite på det mesta så får man i sig en hel del till slut.

    Men en viktig sak är att de som äter blodförtunnande ex. varan får vara försiktiga då gurkmeja oxå är blodförtunnande.
    Mvh Kattis

  33. Anders
    22 augusti, 2011

    För de som har möjlighet att handla på Citygross har dom 1 kilos frp .
    Tittade på programmet Doctors och de pratade sig varma för Gurkmeja, menade att man kunder ersätta salt med gurkmejan, enligt dom är salt en av de stora hälsobovarnna

    1. suz
      16 november, 2012

      Tack för tipset om city gross, det blir en stor hjälp för mig. Tack Tack

  34. Sebastian
    19 februari, 2012

    Hej, så här svarar Annika Dahlqvist på en fråga om
    kanel, ingefära o gurkmeja:

    ”Jag har inte referenserna, men jag har sett uppgifter om toxisk effekt av dessa kryddor i hög dos.
    Så det är en dosfråga. Troligen nyttigt i måttlig mängd men onyttig i högdos. Hur mycket som är måttligt får envar bedöma, jag har inga siffror på det.”

  35. Maria
    20 mars, 2012

    Ett tips för att få i sig torkad gurkmeja är att hälla det i ett glas kokhett vatten, ha i en rejäl sked honung, kanel, kardemumma och ganska mycket citron. Gurkmejan löser tyvärr inte upp sig men den tappar den beska smaken. Man kan säkert ha ingefära i också. Lev väl.

  36. Peter
    17 juni, 2012

    Fortodol S är kriminellt dyra i mitt tycke. Nu har jag beställt gelkapslar och en kapselmaskin på nätet och gurkmejan köper jag på City Gross.

    Man kanske skulle öppna en butik 😉

  37. Monicas Mat
    27 juni, 2012

    mitt knep är att blanda en egen krydda med 1 msk curry, 1 msk chili eller paprika eller 50/50 av det, och 1 msk gurkmeja.. en upphottad curry som inte smakar bara gurkmeja.. sen är det bara salt och peppar som behövs till..

    1. 27 juni, 2012

      Kanon 🙂

  38. 16 augusti, 2012

    Gurkmeja fungerar bra till ganska mycket, vilket är toppen! 🙂

  39. Janicke
    19 augusti, 2012

    Jag gillar inte alls smaken på gurkmeja. Men jag köper ekologisk genom LCHF-butiken, den är inte alls så besk och gummismakande som jag tycker annan gurkmeja är.
    Blandar ut i vatten och pinar i mig varje dag. Det står jag ut med, pinan är kort.

  40. Jeppe
    28 oktober, 2012

    Det finns massor av forskning som visar att gurkmeja är effektivt. Oftast har man använt sig av kosttillskott i den forskningen. Men visst man ska inte ta högre dos än vad som behövs. De som tar den som pulver bör ta det med en nypa svartpeppar för att öka absortionen.

  41. suz
    16 november, 2012

    Jag har under ca ett halvår ätit en msk gurkmeja, ingefära och olivilja blandat till en pasta. Men det är först nu när jag höjt dosen till ca tre- fyra msk utspridda vid olika tillfällen under dagen som min muskelvärk i kroppen börjar ge med sig. Jag undrar om man tar för mycket eller om det är så att så länge man mår bra och är nått så när bra i magen kan fortsätta med detta??

    1. suzanne jansson
      3 januari, 2013

      Vad tror ni om detta, kan det vara skadligt för kroppen?

  42. Lena
    21 januari, 2013

    Jag blandar kakao, ingefära, gurkmeja, lite svartpeppar, lakritspulver och honung och rör ut med grädde till en mumsig chokladröra!

  43. Anna
    27 februari, 2013

    Använd en stor matsked, blanda olivolja, gurkmeja och svartpeppar och ta några vindruvor efteråt som tar bort det mesta av den starka smaken.

  44. Elisabet
    16 april, 2013

    Hej! Tar ekologisk gurkmeja 1 tsk med svartpeppar och sesamolja+vatten, tre gånger dagligen. Läste just att om peppar tas till gurkmejan så blir upptaget 2000% högre. Vad händer i kroppen då? Biverkningar? Leverpåverkan? Har tagit det i ett år, så man blir ju lite orolig…

    1. 16 april, 2013

      Jag tror inte på påståendet om 2000% högre. Däremot vet jag inte om du behöver svartpeppar som tillskott. Använd den i maten såsom vi alltid har gjort.

      Du behöver inte vara orolig.

  45. Nico
    15 januari, 2014

    Undrar över gurkmeja i kombination med amlodipin? ( medicin mot högt blodtryck) tål inte curry där ju gurkmeja ingår. Tar även euthyrox samt liothyrinin mot låg ämnesomsättning. Tips emottages tacksamt.

    1. 18 januari, 2014

      Jag får tyvärr inte ge råd i samband med medicin. Jag får bara normalisera obalanser i en frisk kroppen med funktionella störningar.

      Däremot brukar högt blodtryck och låg ämnesomsättning vara kopplat till stress. (Om det inte finns en bakomliggande sjukdom som ex sköldkörtelcancer mm) Vi kronisk stress går blodtrycket upp samt kroppen sänker ämnesomsättningen. Det går att medicinera bort symptomen, men jag drömmer om att vi ska fokusera på att ta bort orsaken.

  46. Jenny Nilsson
    7 mars, 2014

    Kan man äta gurkmeja om man äter blodförtunnande?

    1. 13 mars, 2014

      ja, det ska bara vara omega 3 som är kontraindikerande. (Och jag tycker att alla läkare borde ställa in waran EFTER beslutad omega 3 dos. Men det är min åsikt)

  47. Ellinor
    25 april, 2014

    Hej,
    Jag har läst att gurkmeja måste kokas minst 8 minuter för att bli verksamt. Vet du något om detta? Kanske roten kokas så länge innan den mals?

    1. 25 april, 2014

      Tyvärr har jag ingen aning. har inte hört om detta.

      Någon annan som vet som kan hjälpa oss?

  48. Emelie
    19 juli, 2017

    Jag får hjärtklappning och stresspåslag av gurkmeja. Är gurkmeja kortisolstimulerande och påverkar binjurarna?

SKRIV EN KOMMENTAR