Fysiologi och biologi är spännande…

men svårt. Ju mer jag lär mig desto fler faktorer påverkar och förstör min tydliga logik.

Ämnet som jag är inne på nu är mjölkproteiners påverkan på barn med neuropsykiatriska fuktionshinder. Mest forskning och kunskap verkar finnas innom ADHD och autism. Mjökproteinet som är mest spännande är kasein.

Har du ett barn med ADHD, asperger eller autism? Har du märkt någon skillnad om kosten innehåller mjölk eller inte? Jag samlar på mig andras erfareneheter. Verkligheten är mer sann än forskning. Men bra forskning ger en hel del fantastiska förklaringar.

Det brukar ju inte vara faktan som är fel utan hur den sen ska tolkas.

Kasein är ett protein. Proteiner byggs av aminosyror. Är det få animosyror kallas det inte protein längre utan det heter peptid. Hos barn med tex autism ombildas stor del av dessa till kasomorfin. Det kanske det gör hos oss andra också, det vet jag inte. Men det påverkar i alla fall de med autism på ett sätt som vi vill undvika.

Är du nyfiken kan du läsa mer om BMC-7, A-1 mjölk och A-2 mjölk.

Hur jag än vänder och vrider på kunskapen så kommer jag bara till en slutsats. Alla våra Energibarn bör undvika att dricka mjölk. Det är i alla fall värt att prova och utvärdera. (Ialla fall så länge vi har A-1 mjölk i våra kyldiskar)

Tycker energibarnen om mjölk? Ja, oftast. Det gör de flesta barn. Det kan ha att göra med att kaseinet även ombildas till endomorfiner. Japp, en sorts morfin. Det forskningen ännu inte har bevisat är mjölk därför faktiskt gör oss mindre smärtkänsliga och ger oss ”kickar”.

Skratt. Japp, ibland lyser näringsnörden igenom. Förlåt. Jag återkommer till Energibarn och våra älskade skitungar mer framöver.

 

2 kommentarer

 1. Stefan S, Personlig Tränare
  6 augusti, 2010

  Hej, när är det tänkt att din bok om ”Energibarn” ska komma ut och vart kommer man kunna beställa den?? Hör gärna av dig till min mail med svaret.
  Kram Stefan

 2. Beckan
  29 augusti, 2010

  Hej Anna. 🙂

  Vi är på samma linje du och jag. Jag förespråkar också LC-kost samt att jag är övertygad om att kosten påverkar barn med Neuro Psykiatriska Funktionsnedsättningar typ adhd och autism.

  För drygt två år sedan kom jag på att min son har både adhd och autism. Han har även diagnos. Jag har minimerat hans symtom med hjälp av kosttillskott och BRA kost. Jag står precis i begrepp att även prova glutenfri kost på honom samt enbart havremjölk.

  Jag har märkt att många barn med NPF är just laktosintoleranta (så även min son). Jag tror dock att det är FEL att ge barnen laktosfri komjölk. De ska ha havremjölk och inget annat.

  Vad jag gjort:
  Sonen får fiskolja i tredubbel dos – EyeQ. Man ska ge fiskolja i tredubbel dos de första månaderna enligt rekommendationerna. Dock – eftersom människor med NPF har en nedsatt produktion av dopamin – har jag fortsatt trippla dosen. Ett beslut som jag grundar på föräldrar som berättat att deras barn först uppvisade en klar förbättring av fiskoljan men efter några månader en svag försämring. Självklart! Det är ju då föräldrarna minskar dosen (enligt rekommendationen).

  Alltså Fiskolja samt kost utan kemiska tillsatser. Sonen får mestadels kravodlat eller ekologiskt odlag. Detta då tillsatserna är begränsade i dessa livsmedel. Sonen får ALDRIG halvfabrikat som är fullspäckade med glutamat/jästextrakt. Inte heller produkter med aromämnen och en massa E-ämnen.

  Godis är totalt förbjudet. Azo-färgerna försämrar hans frustrationstolerans avsevärt.

  Egentligen kan jag sammanfatta med att säga att han aldrig får livsmedel som innehåller färgämnen, smakämnen andra E-åämnen eller sötningsmedel.

  I skolan får han Ritalin (läkemedel) för att bättre orka med den jobbiga tillvaron. Hemma klarar han sig utan medicin. Min son är 7 år.

  Jag ska köpa dina böcker så snart jag får tillfälle 🙂

  Vänliga hälsningar och GRATTIS till bokutgivningen. Jag är så GLAD att någon får ut budskapet! 🙂

Write a comment