Fräckt, dåligt, skrämmande!

Att de bara vågar visa sin okunskap så tydligt. Att de bara vågar blotta sin katastrofalt dåliga logiska förmåga. Att de vågar dra slutsatser på glidande logik. Att de vågar fortsätta att visa sin totala brist på att tolka samband och orsak.

Nej, denna forskning handlar inte om LCHF. Visar bara på okunskap från forskare (om LCHF och näringsfysiologi) och från journalisterna som förmedlar resultatet så onyanserat. (eller så vill de sälja lösnummer och skapa uppmärksamhet.)

http://www.svt.se/nyheter/sverige/for-mycket-kott-okar-risk-for-stroke

För mycket stekt kött, för mycket nitriter, för mycket omega 6 skapar problem. Japp, det vet vi. Måste de forska om detta igen?

LCHF är inte en högproteindiet.

Och de skriver till och med att de inte tagit hänsyn till kvaliten på klohydraterna och på köttet. VA? Det är ju det som LCHF går ut på!!

Fettkvaliten då? Har man pasande bortsett från den också?

Nä, här är det forskare som från början bestämt sig vad de ville få fram och sen skapat sig den möjligheten. Fräckt, dåligt, oseriöst och skrämmande!

16 kommentarer

 1. Yvonne RC
  27 juni, 2012

  Bra skrivet!

  Här har man inte bara sökt under lampan efter det man bestämt sig för från böejan, man har letat med ljus och lykta för att hitta något som kan sälja denna undermåliga ”forskning” – ännu en gång. Utan att hitta något men vad gör det när man kan ljuga och fabulera!

  Det är rent ynkligt hur gärna journalister agerar megafon åt denhär sortens nonsens från allsköns titelbehängda ytflytforskare i epidemiolgibranschen. Ovärdigt!

  Hur eländigt känns det inte när man inser att ens i övrigt kloka och kanske rentav källkritiska bekanta så lystet slickar i sig sådanhär smörja!

  1. 27 juni, 2012

   Spännande att se vad Ralf säger i morgon. Hejja Ralf!

 2. Maria Nilsson
  27 juni, 2012

  De är inte okunniga de är VÄLBETALDA.
  Follow the money!

 3. Anna
  27 juni, 2012

  Har varit arg hela dagen. Så många kommentarer på facebook som är totalt respektlösa. Min sambo ringde och var så upprörd över vad folk skrivit efter studien som presenterats! Tänk om folk skulle bete sig på samma sätt kring andra människors andra vanor. Skrika i fejset på folk att de kommer dö av sin rökning, sin alkohol eller sitt godis. Det gör man ju inte. Ödmjukheten, var är den, och ännu hellre var är kunskapen och nyfikenheten?

  1. 27 juni, 2012

   Jag vet inte… kanske blir man sån av gluten… ler fånigt.

 4. 28 juni, 2012

  Kan undrar varför det sticker folk i ögonen att man äter LCHF. Jag har ätit det i 3 år. Inte gått ner nåt men fått andra hälsoeffekter.
  Men på mitt jobb så säjer alla att jag kommer att dö snart pga av allt fett som jag äter!!!!!!
  Jag jobbar inom vården. Så långt har vi kommit.
  MEN vi har en dietist som tycker att LCHF är bra.

  1. alfredo castro
   5 juli, 2012

   Salve,
   Jag saknar medicinska kunskaper så jag kan endast referera till med stöd av min egen empiri, dvs. min erfarenhet av LCHF dieter.
   För ca fyra år sedan, hade jag hypertoni, en blodtrycks nivå som trots medicineringen, kunde inte kontrolleras enligt en flertal läkare. Min mage befann sig på ruinensnivå (ett vad idag vi skulle kunna beteckna som en grekiskmage utan medelhavskost förstås).
   Jag var kontinuerligt trött, inte särskilt överviktigt heller.
   Hade en artros i högre axel.
   Sedan barndomen har jag lidit, av ett kraftigt gräs allergi som förstörde en hel del av min livskvalité.
   Då i det prekära hälsoläge jag befann mig i, kom jag i kontakt med LCHF.
   I brist på annat bestämde jag mig för att prova LCHF.
   Efter ett relativ kort period, månader ungefär, började mina ovanrefererade medicinska åkommor, att minska kraftig eller delvis försvinna.
   Vad detta beror på vet jag inte riktigt. Som sagt jag erhåller inga specifika kunskaper på detta område. Men vän av logiken kan fråga sig, är det slumpen eller LCHF, som har åstadkommit dessa hälsoeffekter hos mig. Är jag en unik varelse. Både ja och nej. Förmodligen mindre unik hälsohänseende.
   The taste of the pudding is on the eating. Med detta menar jag, efter en stor filosof, att om kartan (teorin), inte överensstämmer med terrängen, kan det inte vara felet hos den sista.
   LCHF emellertid hotar gigantiska ekonomiska intressen. All det stöd som EU och USA ger till spannmåls producerande bönder, är en inte endast enorm prestige förlust för politikerna, och andra makthavarna, utan även, hotar det ekonomiska systemet; snabbmat, etc.
   Men även läkemedelindustrin skulle drabbas mycket kraftigt om det visade att LCHF.are hade rätt.
   Och detta är oerhörd farligt. Att hota stora ekonomiska intressen, eller koncensus, vet jag vad historiskt sätt har betytt.
   Det är en tanke man knappast vågar man tänka till slut.
   Att bryta gamla konventioner och paradigmer, är förvisso ingen barnlek.
   Jag är 60+ och har inga hål i tänderna, det kan bero förstås på mitt genetiska arv, vem vet? Men hur förklarar man de andra positiva hälsoeffekterna?
   PS: I Italien, Milano, har jag en gammal ungdomsvän, som är en framstående kardiolog (hjärtläkare).
   Vi har diskuterat LCHF många tillfällen. Han i sin tur har implementerat LCHF med stor försiktighet, på några patienter, och detta med förvånande positiv resultat.
   Att vara eller icke vara en vara eller LCHF:are, är frågan…
   Vänner, nu går jag och klipper gräset, istället för att som tidigare byta i det! Naturligtvis man ska tvivla på allt, hälsan bör inte vara en totalitär religion, framför allt inte i denna märkliga värld, som förhoppningsvis i en snar framtid blir betydligt bättre i etisk och alla andra avseenden. PS: I det långa loppet blir det mesta bättre…

   1. 6 juli, 2012

    Tack för din berättelse. Uppskattas i masor. Får jag lägga ut den som ett inlägg i Talande Bevis?

 5. Gunilla Rasmusson
  28 juni, 2012

  Att media går i koppel är ju inget nytt under himlen. Månne det vara läkemedelsindustrin som ligger bakom alla dessa villfarelser?

 6. Susanne
  28 juni, 2012

  Mitt i allt detta (trötta mig) tramset med larmrapport efter larmrapport så gror det för fullt ute bland ”vanliga” människor vilket jag tycker är jättekul.

  Inte bara i mat och hälsobloggar har man diskussioner utan det hörs lite var stans nu tycker jag.

  Denna hårdrocksblogg råkade jag halka in på:

  http://achillesblogg.se/2012/6/28/slaves-shall-serve.aspx

 7. Tina
  28 juni, 2012

  Tittade också i morse, blev mest trött… Den studien känns som om den från början haft ett syfte, sen nu när ”forskare” letar bevis för att LCHF är farligt så hittade de en ände av ett halmstrå att sträcka sig efter..
  Sen tror jag att många som säger att de äter enligt LCHF inte gör det, och det är såklart ett stort problem. Tror att många äter ägg och bacon till frukost, en bit kött och bea till middag – kanske med en liten bit gurka till… för att sedan, eller emellan äta mängder med bär med grädde, LCHF-kakor, och en massa finn crisp… och då ÄR det ju inte LCHF, eller hur? Det kan man kanske göra en lördag i månaden, eller vid extra festliga tillfällen, men inte varje dag – och ändå tro att man ska få ökat välmående och viktnedgång…
  Jag tänker på det ibland när jag ser de som ”träder fram” och hävdar att de blivit sjuka av ”fettdieten”. Hur har de ätit egentligen?
  När jag tittar på många forum och receptsajter, så är den största delen av recepten kladdkakor, pajer och tårtor, inte goda maträtter… Det beror säkert på att många som går över till LCHF är matmissbrukare – jag är det själv – och då får man passa sig som ögat för att inte falla tillbaka…

 8. Millie
  29 juni, 2012

  Hej!
  Ja visst blir man trött. Var redan innan jag började med LCHF rätt skeptisk till alla dessa larm i tidningarna, men nu ifrågasätter jag dem än mer och tittar ibland på vad de faktiskt undersökt och det är skrämmande ofta helt uppåt väggarna galet och överdrivet. Det är så trist när de skrämmer upp folk i onödan och att de så ofta målar upp helt missvisande bilder. Så jag väljer att följa min egen logik. Och själv har jag valt att äta en så varierad och naturlig kost som möjligt där jag utesluter spannmål och socker. Det mår jag strålande av, magen är äntligen frisk och jag med den. Lev väl!

 9. Ethel Loberg
  1 juli, 2012

  Jag tycker det känns bra att upplysa ”hojtarna” med att ”Sån här skräckläsning kommer du att få läsa mer om, den följer paralellt med LCHF´s ökning och har inget med verkligheten att göra”.

 10. Ethel Loberg
  1 juli, 2012

  Jag vill här och nu hälsa från min dotter och tacka Dig Anna sååå mycket för det svar Du skrev till inlägget i ”Jag mår så dåligt” från 28 april. Min dotter kände igen sig där och köpte Kelp som Du bl.a. rekommenderade. Detta gav en omgående positiv effekt, hon är så glad i dag tack vare Dig. Min dotter använder inte dator så hon förmedlar sitt tack genom mig.

  Och ja, Du är en fena på att lägga fram text så att folk fattar. Tack!

  1. 1 juli, 2012

   Så glad jag blir. Hälsa henne så gott.

 11. Ethel Loberg
  3 juli, 2012

  Jatack Anna det har jag nu gjort, min dotter säger att i och med intag av jodkelp kom den sen länge frånvarande drömsömnen tillbaka. Jag är nog inte riktigt insatt i detta men jag har för mig att drömsömn är bra. Min dotter har i vart fall fått sitt friskare liv tillbaka.

Write a comment