Är du diabetiker och äter statiner?

 

OCH är diabetiker?

I en tidigare Dagens medicin (se länk nedan) kan Du läsa om att rekordmånga diabetiker får blodfettssänkande mediciner trots att det kan hämma insulinfrisättningen.

Är detta verkligen vetenskapligt förankrat? Att stoppa i en diabetiker medicin som försämrar diabetesen? Gör verkligen statinerna någon nytta? Eller blir det bara försämring OCH biverkningar?

Christian Berne, professor och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala tror att ökningen av statiner är motiverad. Tror? Och anledningen skulle vara hjärt- och kärlsjukdomarna. Men hänger de verkligen ihop?

Hur många kvinnor till exempel har en koppling mellan kolesterol och hjärt-, kärlsjukdomar?

Hur ska man nu komma tillrätta med detta. Ja Ulf Adamson, professor och överläkare vid diabetesmottagningen på Danderyds sjukhus har en lösning. Man bör ÖKA insulindosen vid intag av statiner. Jag blir så trött!!

Nä, läs i stället Uffe Ravnskovs bok om Kolesterol. ”Fett och kolesterol är hälsosamt”

DAGENS MEDICIN
http://www.dagensmedicin.se/dagensapotek/nyheter/2009/03/05/rekordmanga-diabetiker-far/index.xml

UFFE RAVNSKOV
http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

7 kommentarer

 1. mimmi
  17 januari, 2010

  Anna, vill bara säga att jag tycker att du är så bra, kunnig och duktig. Keep on!

 2. Ann-Mari
  17 januari, 2010

  Har en vänninna som har Diab2, sen 4 år, Metformin 1×3. hennes blskr ligger oftast runt 5,6-5,8 varje gång hon mäter detta, ibland lägre.

  Hon har gått ner 20 kg till normalvikt, normalt HbA1c 5,3, alla andra prover är normala säger hennes Doktor, normalt kolesterol men hon är insatt på kolesterolsänkande medicin, vid förfrågan svarade läkaren att det är för att hon är Diabetiker.
  Är detta normalt , jag tycker detta är konstigt.

 3. Marie
  17 januari, 2010

  Hej Anna!
  Jag har tidigare gått på dina kurser via Lindab.
  Min man har nyligen läst någon undersökning i någon hälsotidning (som han inte vet vad den heter), där Lätt o lagom med omega 3 vann testet o bregott inte kom så bra, kan det stämma?
  Kan du förklara det här med mättat fett för bregott mellan innehåller ju 27g mättat, jag måste få honom på bättre tankar.
  Tack på förhand Marie

 4. Anna Hallén
  17 januari, 2010

  Ann-Marie: Jag är ingen läkare och är försiktig med att ge mig in på områden där min utbildning inte finns. MEN det är just detta med att per automatik ge kolesterolsänkande medicin till en diabetiker som jag är upprörd över.

  Ja, det är normalt. MEN är det rätt??

 5. Anna Hallén
  17 januari, 2010

  Marie: Vad gick testet ut på? Är det kolesterolsänkande så vinner de med mest linolsyra. (En omega 6 fettsyra) Bregott har mycket lite av detta. Men varför skulle någon vilja sänka kolesterolet med margarin?

  Är det mättat fett som mäts så förlorar Bregott igen. Men varför vara rädd för naturligt fett?

  Vem har genomfört testet? En oberoende grupp utan baktankar eller det producerande företaget som gör en eller flera av produkterna?

  Alla dessa frågor är jätteviktiga.

  Det flesta Hälsotidningar är tyvärr fortfarande fettskrämda. Det kommer att ta tid innan de ändrar sig. De har ju så tydligt tagit ställning för det mättatde fettets farlighet. Då är det alltid svårt att ändra sig och erkänna att man har haft fel i många många år….

  Omega 3 från vegetabilier (det som finns i margariner) är inte det omega 3 som vi behöver. Det är en för kort fettsyra. Vi vill ha de långa.

  Alla margariner med veg. olja har däremot för mycket omega 6 i sig.

  Bregott har inget av dem.

 6. Marie
  19 januari, 2010

  Tack iallafall tror han vet att bregott är det bästa.
  Dina frågor är viktiga det vet jag.
  Jag tror testet är gjort av någon som är partisk (eller vet).
  Han visste inte, men nästa gång ska han få ta reda mer fakta. haha
  Ps Din sida är superbra läser allt. Ska på allvar börja leva efter den oxå.

  Mvh Marie

 7. 20 januari, 2010

  Marie: Det är svårt att påverka någon. Jag vill ju inte att andra talar om att jag har fel, att jag skulle börja äta margariner…. skratt. Så det gäller att informera till de som vill lyssna. Att visa på historien, erfaranhet och forskning.

  Alla får ta sitt eget beslut som sin kropp. Men visst gör det ont när någon man tycker om väljer något som mnan vet kommer att skada dem.

Write a comment