Många oroar sig för valet av julmaten. Det behövs verkligen inte. Julmaten är till största delen det vi mår allra bäst av. Fet fisk som sill, ål och lax. Kött i olika former och en hel del fett som ost och grädde.

Vi är ju två olika sorters ”lågkolhydratare”.  De som väljer bort nya kolhydrater för att de mår bättre och de som väljer bort nya kolhydrater för att de måste. Känn efter vilken typ du är.

Några recept är helt mjöl och sockerfria, andra innehåller några aprikoser eller bovetegryn mm. Välj de som passar dig och din familj.

Julgodis

Lätt & enkelt
Bästa varianterna gör du med mörk blockchoklad 70%. Smält chokladen och blanda i:

1 Hasselnötter som du plockar upp tre och tre – så blir det trillingnöt. Godast om du tar bort det mörkbruna på hasselnöten.
2 Valfria nötter, gojibär och torkade blåbär – bred ut på ett bakplåtspapper, låt stelna kallt och bryt lagom bitar – chokladbräck.
3. Kanel (ganska så mycket) och doppa halva delen av torkade äppelskivor.
4. Mint – finns på apoteket, pepparmyntolja – så får du god mintchoklad.
5. Hela skållade mandlar. Vänd runt de chokladdoppade mandlarna i kakao.
6. Gör egen Bounty: rör ner mycket kokos & lite grädde i chokladen…


Lite mer jobb

Jultryffel, ca 20 st.
1dl vispgrädde
25 gr smör
125 gr mörk blockchoklad, 70%
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
Kakao

Häll grädden i en kastrull och koka upp. Lägg i chokladen och smör i bitar och låt smälta på svag värme. Rör i kardemumma och kanel. Häll smeten i en skål och täck ytan med platsfolie. Då slipper du få upp fettet på ytan. Låt det stelna och svalna i kylen.

Forma tryfflar med hjälp av en sked och rulla dem i kakao. Låt stelna i kylen.

Frukt & NötChokladkaka
400 gr mörk 70 % blockchoklad, 2 dl grädde
4 dl blandade nötter (valnötter, pistage, mandel, hasselnötter, paranötter)
2 dl pumpafrön, 1 dl sesamfrön
1 dl torkad frukt (blåbär, gojibär, tranbär)

Lägg ut ett bakplåtspapper. Hacka nötterna och den torkade frukten grovt. Smält chokladen. Häll på grädde och blanda ner nötterna och den torkade frukten. Häll landningen i formen och ställ kallt i några timmar. Skär upp skivor eller bitar och servera som godis.

Julsnacks

(några bara för dig som kan hantera lite kolhydrater)
Baconinlindad torkad aprikos eller dadlar, antal bacon beror på påsens storlek.
1 påse kravmärkta torkade aprikoser (de är lite tråkiga i färgen men oändligt mycket godare) eller dadlar
2 paket bacon

Dela baconet på mitten och rulla sen en halv bacon runt var aprikos. Fäst med en tandpetare. Lår stå i ugnen 225 grader tills baconet har fått fin färg. Låt svalna så de går att ta med händerna. Servera!

Ostbollar med pepparkakssmulor, Ca 30 stycken
7dl riven cheddarost
I dl riven mild ädelost
1 burk (200gram) cream cheese
4 stötta pepparkakor (LCHFbakta) Går att byta mot rostade sesamfrön kryddade med pepparkakskrydda.

Blanda ihop alla ostarna väl och rulla till små bollar. Låt stå i kylen tills det är dags för servering. Rulla i pepparkakssmulorna. (Smulorna blir degiga om de får stå för länge)

Rostade nötter, ca 4 personer – för alla!
200 gram nötter av valfri sort. Går jättebra att blanda.
Chilipulver eller kanel & kardemumma eller vaniljstång
Eller pepparkakskrydda

Lägg nötterna på en ugnsfast plåt, ca 15 minuter i 175 grader. Använd en blomsprut för att fukta nötterna lite då och då. Smaksätt de klara men varma nötterna med valfri krydda. Väljer du att krydda med vanilj så gröp ur fröna ner i nötterna och lägg sen hela vaniljstången i fröna. Lägg allt i en tättslutande burk och låt stå i 4-5 dagar. Skaka burken i gång per dag.

Kaffe a la Ingrid
Vänner är det bästa tilltugget till en god kopp kaffe. Denna vän skapade även det bästa kaffet.

Brygg ditt favoritkaffe på vanligt vis till den styrka du gillar bäst, kanske lite starkare..
Häll mjölk i koppen, även det valfri mängd beroende på smak.
Krydda med kanel och kardemumma i mjölken och värm den sedan.
Fyll på med det varma klara kaffet och njut!

Brietårta (ur boken Ät fet mat och bli frisk och smal, Lars Erik Litsfeldt)
1 hel brieost
1 ägg
50gram valnötter

Skär av översta lagret av osten, vispa äggulan och pensla hela osten. Hacka valnötterna grova och tryck fast dem. Griljera i 225 grader tills ytan fått färg. Njut! Servera med rucolasallad och körsbärstomater.

Pepparkakor

(stulna från FB)
6 dl cashewnötter
2 dl sötmandel
1/2 dl vatten
1 msk kanel
… 1 msk riven färsk ingefära
1 tsk stött kardemumma
1 nypa mald nejlika
1 nypa salt

Lägg nötter och mandel i blött i 2 tim..

Mixa dem med vattnet tillsätt kryddorna och mixa tills blandningen blir fet och smetig från nötter och mandel

Kavla ut degen mellan 2 bakplåtspapper.. Gör pepparkakorna med formar eller kavla ut på hela pappret och bryt delar sen dem torkat i ugnen

Låt degen torka i ugnen på ca 45* över natten med luckan på glänt

Superglöggen från Monique

75 cl rödvin
1/2 apelsin el 1 blodapelsin halverad (eller en clementin halverad)

1 tsk riven apelsinskal
1 tsk kardemummakärnor
1 kanelstång
2 dl björnbär
1 dl svarta vinbär eller blåbär
1 tsk hela nejlikor
2 dl stark sprit, tex citron vodka

Lägg allt i en kastrull, precis innan det kokar upp ta av kastrullen från värmen.  Ta ur apelsinen efter 20 min.  Låt resten stå kvar i kastrullen och ’vila’ i 1-3 timme.

Sila och häll över i en flaska!

Servera med skalade mandlar! Jättegod LCHF glögg!

Julmat

Senapssill
1 burk inläggningssill, brukar kallas 5-minuterssill (250 gr)
2 msk osötad senap, 1 tsk vinäger
0,5 dl rapsolja
1 dl gräddfil, crème fraiche eller turkisk yoghurt
1 dl hackad gräslök
Salt och vitpeppar

Skär sillen i bitar och blanda ihop alla ingredienser och häll i sillen. Låt stå i minst ett dygn i kylen.

Currysill
1 burk inläggningssill (250 gr)
1 dl majonnäs, fullfet.
2 dl gräddfil, crème fraiche eller turkisk yoghurt
2 st. syrliga äpplen
0,5 msk curry
1-2 dl finhackad purjolök
Salt och peppar

Skär äpplet i tärningar och finhacka purjolöken. Blanda alla ingredienser utom sillen. Smaksätt med salt, peppar.
Skär sillen i bitar och blanda ihop med de andra ingredienserna. Låt den stå i ett dygn i kylen.

Ät ägg i massor

Njut av varmrökt lax, kokt lax och ål.

Njut av det kalla

Brunkål
1 normalstort vitkålshuvud
2 msk smör
1/2 msk mörk honung (ju mörkare desto bättre)
1 msk ättiksprit
3 dl buljong (välj en sort utan härdat fett, det finns!)
salt och vitpeppar
Skölj kålen och dela i fyra klyftor. Skär bort stocken och släng den. Strimla kålen grovt. Smält smöret i tjockbottnad gryta och fräs sen kålen.. Häll på honungen, ättika och buljong. Låt allt småkoka under lock tills kålen är lagom mjuk och brun. Det brukar ta ca cirka 1-1,5 timme. Rör om då och då så att kålen inte bränner fast. Blir brunkålen för fast kan du spä med lite extra buljong. Krydda med salt och vitpeppar.

Rödkål
1 normalstort rödkålshuvud
1 silver lök
2 juläpplen
ca 2 msk smör
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk salt

Skölj kålen och dela i fyra klyftor. Skär bort stocken och släng den. Strimla kålen grovt. Skiva löken tunt och skär äpplena i strimlor. Smält fettet i en stor tjockbottnad gryta och vänd ner kål, lök, äpple, salt och kryddnejlika. Låt alltsammans sjuda under lock 1/2 – 1 timme.
Griljering till 1 julskinka, ca 3 kg:
2 msk förpackning senapsfrö, 2 msk senapspulver
2 msk dijonsenap & 1 ägg
Sesamfrön (istället för ströbröd)

Värm ugnen till 225°. Lägg senapsfröna i blöt i 10 minuter. Häll av vattnet genom en finmaskig sil. Blanda samman senapsfrö, senapspulver, sesamfrön och dijonsenap. Knäck ägget i en kopp och rör ner det i blandningen. Torka av skinkan med hushållspapper. Bre över senapsblandningen och baka skinkan i ugnen i 10-15 minuter. Låt griljeringen kallna helt innan du skär skinkan i tunna skivor.

Rödbetsallad
4 dl tärnade inlagda rödbetor
1 syrligt äpple, 1 liten gul lök
4 msk hackad ättiksgurka, ½ dl majonnäs
1/2 dl gräddfil, crème fraiche eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetsspad, salt och vitpeppar

Tärna rödbetorna och äpplet. Skala och hacka löken. Låt bitarna bli ganska så små. Hacka gurkan.
Blanda majonnäs och gräddfil med litet rödbetslag och krydda med salt och peppar. Blanda ner rödbetor, äpple, lök och gurka i blandningen.

Champinjonomelett
Till 4 personer behöver du:
6-8 ägg
2 msk vatten, salt och peppar
2 msk smör & 4 msk grädde
250 g färska champinjoner
2 msk smör
2 dl grädde

Börja med champinjonerna. Skär dem i skivor. Fräs champinjonerna i smör och häll på grädden. Sänk värmen och låt puttra tills grädden tjocknat. Krydda med salt och peppar.

Gör omeletten. Rör tills smeten stelnat men fortfarande har en krämig yta. Häll champinjonerna på omeletten. Servera.

Köttbullar
600 gr köttfärs
1 msk fiberhusk
1 dl vatten
2 ägg
2 msk fint riven gul lök, 1 tsk salt
1 krm kryddpeppar, 1 krm kryddnejlika
1 krm ingefära

Blanda fiberhusken och mineralvatten och låt svälla i 10 minuter. Tillsätt ägg, lök, salt och kryddor i färsen. Forma färsen till små köttbullar med hjälp av en sked doppad i kallt vatten. Bryn köttbullarna i smör smaksatt med kryddnejlika, ingefära och lite kanel. Stek på medelstark värme i cirka 10 minuter.

Lyxvarianten: Släpp de nyrullade köttbullarna i kokande vatten. När de flyter upp är de klara att stekas i smör för en fin stekyta.

Fuskvarianten: Köp färdiga köttbullar med hög kötthalt och max 5 gram kolhydrater per 100 gram. Stek dem i smör kryddat med kryddpeppar och kanel.

Prinskorvar
Köp med max 5 gr kolhydrater & minst 70 % köttmängd per 100 gr korv.

Ris ala Anna
500 gram vanlig keso
1-2 dl vispad vispgrädde
1-2 äggulor
1-2 dl mandelspån
vaniljpulver
ev lite kanel
ev. clementiner

Blanda allt tillsammans med ev clementinerna i små bitar. Njut!

God Jul!