I torsdags höll jag föredrag på en skola där jag pratade mat för att överleva en natt vid datorn. Ungdomarna i dag LANar ju. Skratt. Det är då jag förstår att jag är född på dinosauriernas tid.

I min mailbox fanns också en fråga om hur man ska äta när man arbetar natt. Och eftersom det kommer att bli samma svar så slår jag ihop svaret.

Först och främst måste vi vara medvetna om att vi är gjorda för att sova på natten. Punkt. Hur vi än gör kommer vi inte att vara lika pigga som på dagen. Det som ställer till det mest är hormonbalansen i kroppen som är annorlunda på natten än på dagen. Det har alltså inte med om vi är trötta eller inte. Om vi sover tillräckligt eller inte. Kroppen vill sova på natten, inte på dagen.

Många som har varit upp en hel natt vet att vid 4-5 tiden på morgonen så fryser man och får kämpa på ordentligt för att inte somna. Många arbetsskador händer också vid den tiden. Koncentrationen är i botten.

Detta är bara att acceptera. Så gör det som kräver koncentration så tidigt på natten som möjligt. Gör det som kräver rörelse runt 4-5 tiden för att tvinga dig vaken med aktivitet. Eller om du kan, sov mellan 3-5…

Hormoninställningen kan du inte ändra. (Om du inte reser utomlands, det är det som är jetlag)

Hur ska du då äta? Många försöker piggäta och valet faller då på snabba kolhydrater. Detta är en qvickfix som till och med är skadlig. För att hjärnan ska ha tillgång på blodsocker när du på natten sover och inte äter har du naturligt en hel del hormoner som då gör jobbet. Till exempel kortisol. Dessa vill inte vara ute samtidigt som insulinet då de är varandras motsatser. (Tänk dig en gungbräda)

Kortisol ”fixar” blodsocker.  Insulin packar bort.

Kortisol ”fixar” blodsocker från muskler. Insulin bygger om till fett och packar bort.

Kortisol styr inlagringen av fett till buken… bukfetma eller stressfett som det också kallas. (Kortisol har vi för mycket av på dagarna också OM vi stressar eller har mycket värk)

Så på natten när vi har naturligt högt kortisol så ska vi inte äta det som triggar insulinet – kolhydrater. Nattamat blir därför först och främst fett som ost. Kompletterat med proteiner så det finns lite variation – ost och skinkrullar eller gräddblandad keso. Avokado med räkmajonnäs och romsås…

Sen kommer nästa att tänka på. Magen och tarmarna styrs av våra hormoner och är alltså programmerade till att vila på natten… Ät som om du var vaken på dagen. Är frukost på morgonen innan du ska sova. Ät lunch när du vaknar någonstans mitt på dagen kl 13-15. Ät middag, gärna lite senare än vanligt. Kanske vid 20-21 tiden. Behöver du så ät sen ett eller två små mellanmål på natten. Ofta är du inte hungrig utan äter som tidsfördriv för nattarbeten kan vara ganska så långsamma.

Sen är koffein en bra idé. Kaffe och te.

Fett ger bästa långvariga energin. Kolhydrater ger snabb energi som mycket snabbt försvinner ur kroppen och gör dig ÄNNU tröttare en timme senare. Så ju mer du piggäter desto tröttare blir du.