”Men är det inte kolhydrater i det?” En fråga som jag får oerhört ofta.
 
Ni ska få min syn på det hela.
 
Jo det är kolhydrater i, men kolhydrater är inget gift.
Tyvärr har många gått från fettskrämd till kolhydratskrämd.
 
”Jamen kolhydrater är inte essentiellt, vi behöver inte äta ett enda gram på hela vår livstid”
 
Sant. Helt sant. Men mättat fett är inte heller essentiellt. Vi behöver inte äta ett enda gram av det heller. Så den logiken håller inte.
 
Vi måste titta på kvalité av kolhydrat samt på innehållet i produkten för övrigt. Och sen sätta samma detta med kroppens behov.
 
Och sen lägga ihop detta med kroppens biokemi.
 
Oavsett hur lite kolhydrater du äter så kommer hjärnan att kräva minst 20 gram glukos per dag. Resten kan den ta från ketonkroppar. (men det är inte säkert att den gör det fast den kan)
 
Det betyder att äter du noll gram så bygger kroppen glukos inifrån. Minst 20 gram, troligtvis närmare 30 kanske 40 gram. Av antingen dina muskler eller av proteinerna du precis ätit, som du vill ha som andra byggnadsstenar. Till exempel glädje (serotonin) kicken (dopamin) eller sömnen på natten (melatonin).
 
Nu är det inte bara hjärnan som kräver ”socker”, även andra funktioner kräver ”socker”. Celldelningen använder sig tillexempel av ribos. (En sockerart som byggs inne i kroppen) Och vill du läka eller bygga muskler kanske du gillar celldelning?
 
Kroppen bryr sig bara om näringsämnen. Fattas den något så svälter den, även om du äter en massa kalorier i form av fett. Fett innehåller inte alla näringsämnen. Inte på långa vägar. 
 
Finns allt så vågar kroppen förbränna fett. Överdoserar du kolhydrater kommer insulinet att sätta krokben. Men den fällan slipper ju vi.
 
Så det gäller att det du väljer att äta, att det verkligen har alla små näringsämnen i sig. Och med noll kolhydrater så är detta mycket svårt. Faktiskt omöjligt.
 
Oavsett hur lite du äter så kommer kroppen ändå att bygga minst 20 gram glukos till hjärnan och ett antal gram ribos till celldelning och en del glukos för att bygga pyruvat till våra citronsyracykel (för energi). Bygga av dyra proteiner. Antingen av proteinerna du precis åt. Som du vill använda till annat viktigt, ex bygga serotonin och dopamin av. Eller bygga matsmältningsenzymer av. Eller bygga senor och brosk av.
 
Eller om du dragit ner på proteinerna också – så tar vi och gnager på dina muskler. För kroppen kräver glukos och ribos.
 
Varför inte äta i alla fall dessa 20 gram, kanske några till? Och samtidigt få i oss alla de andra essentielle näringsämnen som finns i produkter med kolhydrater?
 
Vitamin C och folsyra (B9) till exempel.
 
Och på köpet får vi, när vi väljer grönsaker, ca 5000 – 6000 underbara fytokemilkaler som gör en massa gott samt en hel hög bra nyttiga fibrer (Så slipper vi äta tillskottet potatismjöl)
 
Kanske några nötter. Fulla av mineraler, antioxidanter och perfekta fibrer. Magnesium, zink, selen (i paranöten)…
 
Vad ska vi med fibrerna till? Jo för att mata våra bästa kompisar – bakterierna i tjocktarmen. De styr allt! helhäftigt.
 
Många har sagt att vi behöver inga fibrer – det är något påhittat. Så de slutade. Detta gäng äter idag potatismjöl…
 
I dessa produkter finns även antioxidanter. Kål och lök toppar listan av underbara antioxidanter. Alla sorter, ju mer du blandar desto bättre.
 
Många har sagt att vi behöver inga antioxidanter för vi äter inte längre skräpmat, mjöl eller det så oxidation sockret. Sant. Men vi andas fortfarande och några provar även på lite stress. Eller kanske tränar? Alla är oerhört oxiderande för kroppen.
 
Frågan denna gång kom gällande nyponskal. (Frågan var trevligt och nyfiket frågat, men den fick igång min hjärna)
 
Nu äter jag inte brödet jag bakar för jag är minnesberoende. Min hjärna ger mig belöning för att det ser ut som ”macka”. Så jag går igång av minnet. Hoppar därför över <3
 
Men bakar till min ätnormala sambo och bonussonen.
 
Men även om jag hade ätit så blir inte dessa kolhydrater några problem för kroppen. Nypon innehåller kolhydrater. Och en massa oerhört bra saker. Massor! Och den totala mängden kommer hamna långt under vad kroppen behöver per dag samt långt under nivån där det blitt akut överdos och insulinet drar iväg.
 
Och det ger att avslappnat förhållningssätt till ätandet.
 
För stress, oro, kontrollbehov och fokus på att inte göra fel är betydligt mer blodsockerhöjande än det du får i dig med grönsaker, nötter och nyponskal.
 
Det finns många diabetiker (typ 2) som nollar och ändå (eller på grund av detta) har ett högt blodsocker. Varför?
 
Troligtvis många anledningar.
 
1 Stress av livet
2 Stress från kroppen på grund av näringsbrister
3 Saknas fibrer till våra bössa vänner tjocktarmsbakterierna – som ju skötte allt. Japp, de påverkar även vår blodsockerhantering (så nu har det blivit poppis att äta potatismjöl för att få ordning på blodsockeret – suck!)
 
Sen finns det en del som många glömt. Vissa näringsämnen åker snålskjuts genom tunntarmsväggen på just kolhydrater. Så upptaget blir bättre på andra ämnen om vi äter lite kolhydrater…
 
Ex så blir upptaget av tryptofan bättre med lite fruktos. Överdos gör motsatsen, då blir upptaget sämre!! Men inget är alltså sämre än lite.
 
Så mitt val är att äta ca 20-30 gram kolhydrater per dag. Kroppen kommer ju ändå bygga dessa inifrån. Och jag vill inte att den stjäl av mina muskler. Och jag vill inte att den stjäl av det köttet/fisken jag äter. Dessa byggnadsstenar vill jag ha till annat.
 
Men jag äter bara kolhydrater som är paketerade med en massa bra saker. Jag väljer bort de som är paketerade med en massa dåliga saker.
 
Jag väljer grönsaker, örter, rotfrukter (om jag äter på restaurang), nötter (men sällan), mejeriprodukter (men har minskat för där finns en hel del dumt också. IGF-1, kasein, östrogen, överdos av kalcium.)
 
Jag väljer bort bönor (omega 6, lektiner, fytinsyra), soja (Läs boken LCHF 2.0) spannmål (gluten, lektiner, fytinsyra) sukros (socker) och allt annat sötningsmedel (både med och utan kolhydrater)
 
Sen väljer jag ibland bort bra och nyttiga saker för min hjärna lurar mig annars. Den tar över makten – och det vill jag inte. Men min kropp hade inte blivit sjuk av dessa val.
 
Vi har alltid varit allätare. Vi äter både vegetabilier och animalier.
 
Och få av oss är från Kitawa där de äter 70E% naturliga kolhydrater och få av oss är inuiter där de äter med än 90% animalier (fisk, inte biff). Så vi kanske inte ska jämföra oss med någon av dom?
 
Även fast båda folkslagen är lika friska! Visst är det spännande trots helt olika kost?