Skolmaten gör mig vansinnig!

Om ”gud säger” så lyssnar kommunen. Klart du ska få få slippa då. Har Gud sagt så fixar vi.

Om du får för dig ”jag är vegetarian”. Jamen klart att vi ska tillaga extra mat till dig. Intyg? Nej det räcker med att du får för dig. Helt ok.

Men om du blir sjuk av gluten och önskar vatten till maten. Och mamma eller pappa bönar och ber. ”Nej, nån måtta får det minsann vara på kraven här” och ”Vi kan inte laga specialmat till alla som får för sig nåt”.

”Att barn mår dåligt kan banne mig inte vara en anledning till att slippa gluten (trots att vi redan har glutenfritt som en naturlig del på skolan). Föräldrar kan inte ha vilka krav som helt. Detta vill vi se läkarintyg på.”

”Barn måste äta macka och dricka mjölk!”

”Du får absolut inte ta bort gluten innan du blir sjuk och får skador som syns. Du måste vänta tills din tarm är skadad OCH fel saker smitit igenom hålen in i din kropp så vi kan mäta antikropparna”

”Du kan väl för tusan inte förebygga en sjukdom som du inte är 100% säker på ska komma.”

”Tänk om den stackarna aldrig får en autoimmun sjukdom, astma eller tarmskador – och har hoppat över macka och pasta i onödan! Nej vänta in skadorna. Få intyg.”

Och värst av allt. De bryr sig bara om tarmskadorna och antikropparna. (Och då är det sent…)

De glömmer hela påverkan på hjärnan. Mitt hjärta gråter för alla med myror i brallan, dålig impulskontroll och dålig koncentration som tvingas äta glutenmacka och glutenpasta.

Gliadin en del av gluten påverkar tarmväggen samtidigt som det är starkt inflammatoriskt. Inflammatoriskt? Ja det är ju något vi vill öka i våra barn.

För att göra ämnet ännu lite rörigare finns det fyra olika typer av gliadin i gluten: alpha-, beta-, gamma- och omega-gliadin. Och sjukvården i Sverige kollar dig bara för två av dessa. För de är vanligast…

(I England kollar man tre, så det gäller att bo i rätt land beroende på vad din kropp reagerar för)

Och protein nummer två i gluten: glutenin kollar man inte alls.

Jag tror Gud har sagt att det är föräldrarnas plikt att ta hand om sina barn på bästa sätt. Finns inte detta skrivet någonstans i någon av alla religösa texter. Gärna bibeln eller koranen. För har Gud sagt, ja då lyder skolan och kommunen.

Om du hör ett visst frustrerat tonfall i mina rader så hör du rätt.

Men alla kan väl inte äta som ”de vill”?

Jo, varför inte.

 
Lösningen är inte allt för svår.
 Gör en vegetarisk rätt och en ”vanlig” rätt, allt glutenfritt (spannmålsfritt) och mejerifritt. Nötfritt.
 Lägg alla grönsaker som grönsaksbuffé.
 Gör separat sås. En med mejeri och en utan.
 Lägg upp smör och margrin. Så kan alla välja sitt val.
 Servera vatten (Så räcker pengarna till bättre kvalité på maten. Och alla föräldrar som vill ha mjölken kvar serverar bara det hemma. Enkelt.)
 
Så! Nu behövs bara specialmat till ägg-allergikerna.
 
Se till att maten är fri från E330 (citronsyra även E331 – E333, E380, E472c och E1505.) och E621 (glutamat).
 
Är det fläsk och man inte får äta det så ta veg.
Tål du inte eller vill välja bort gluten så är det alltid glutenfritt.
Tål du inte eller vill välja bort mejerier så välj mejerifri sås.
Tål du inte någon grönsak, ta en annan.
Är du veg, njut av veg.
 
Har jag glömt nån specialkost?
 
Bör inte vara allt för svårt att trolla till.