LATHUND Levern

OBS! Jag är ingen läkare. Jag ger inga råd gällande din medicin. Tala med din läkare gällande din sjukdom och medicinering. Men detta kan vara kunskap som är bra att ha med sig på resan mot ett friskare liv.

Levern är kroppens sopstation och bajsen vår utgång för skräpet.
Låt oss börja med vad levern behöver för att göra sitt jobb.

Fas 1 – Släppa lös och samla ihop farliga gifter/sopor i levern som tidigare var inpackade på olika ställen i kroppen, för att kunna slänga ut dessa.

För detta behöver levern:
Mörkgröna grönsaker, gula grönsaker och äggula, mandel eller pumpakärnor, ALA (vegetabilisk omega 3 – ex olivolja), B12 som finns i animaliska produkter ex kött. Levern behöver även vitlök, järn och mättat fett samt fosfor från kött eller ost

Fas 2 – nu ska vi vira in de farliga gifterna så de inte skadar oss på vägen ut. Som att vira in trasigt glas i tidningspapper innan du stoppar det i soporna.

För detta behöver levern:
Gröna grönsaker, lera (http://aqualogik.se/lerkapslar) och pektin (vinbär, lingon, hallon, syrliga äpplen och citrusfrukter) och ALA (Kanske en shot olivolja?). Äkta benbuljong, mer grönsaker speciellt kål, lite nötter för zink (eller musslor), 2-3 paranötter och massa lök, vitlök och kål.

Du vill även äta rödbetor för betalainererna – det röda färgpigmentet.

Fas 3 – den allra viktigaste delen, nu ska soporna/gifterna ut!

Denna del fungerar mycket dåligt om du har inflammation i kroppen. Inflammation är som att sopnedkastet (ni vet det som fanns i hyreshus förr) är igenbommat och fastskruvat. Du får bära tillbaka soporna till lägenheten, gifterna återupptas av din kropp.

Så första fokus:

 • Ta bort/minska inflammation – öka omega 3, minska majonnäs och oljor. Men behåll en liten del olivolja. (Det är omega 6 vi jagar här) Öka fisk och ta bort bacon. Här behövs lera igen.
 • Läk tarmen. Smörsyra är toppen för tarmläkning. Bakterier + fibrer (bakteriemat) = Smörsyra. Syrade grönsaker är intressant nog både bakterier och bakteriemat i ett. Lägg även till gelatin som finns i äkta benbuljong.
 • Stresshantering – andningsminuten, mindfullness, yoga

Det här behöver levern:

Mer gröna grönsaker, mer lera och mer kålväxter.
Lite mer pektin.

Nu ser vi snabbt att det är katastrof att hoppa över grönsaker bara för att kolhydrater i sig inte behövs i vår kropp. Det är katastrof att bara tillsätta potatismjöl för att kompensera fibrerna då det kommer saknas en massa annat, ex klorofyll (det gröna färgämnet som funkar som ”tidningspappret” för glasbitarna.)

Det är också katastrof att ge sig på leverrening (i alla konstiga snabbvarianer som florerar på FB) utan tillgång till alla dessa ämnen/livsmedel som behövs för alla stegen.

Tänk om du stimulerar ihopsamlingen men inte har tillgång för att linda in ”glasskärvorna” utan bara ställer till skada och sen inte heller kan kasta ut skärvorna utan måste bära tillbaka alla vassa delar in i kroppen igen.

Så balanserad glutenfri lågkolhydratkost som innehåller allt kroppen behöver alltid alla dagar.
Annas handmodell full av gröna grönsaker, kål och lök, ”fuledelar” som buljong, oxsvanssoppa, kalvsylta, aladåber, grisfötter mm. Mer fisk och mindre bacon. Gärna med 1 dl nötter.

Viktigt är gallblåsestartaren:
1 Olivolje- och ekocitron-shot var morgon.
(1 msk olivolja och 1/2 pressad citron)

Och:
1 Lera (aqualogik.se)
2 Pektin (lingon, vinbär, citron och sura äpplen)
3 Glycin (eller gelatin)

Ta hand om din lever! Mår den dåligt kan du aldrig må bra.

13 reaktioner på ”LATHUND Levern”

 1. Jag tar en halv citron å ekologisk linfröolja å gurkmeja + svartpeppar på morgonen. Funkar det?

 2. Mindre bacon? Jag följer LCHF och där är ju bacon ok! Vilket jag gillat😊
  Även att ha tillgång till allt ditt kunnande, 👍💐

  1. Bacon har värdens bästa mättade fettet. Men är tyvärr också en omega 6-bomb.
   Så har man problem med omega 6, värk, inflammationer… så är bacon tyvärr ett dåligt val.

   För vem och varför är bra frågor 😉

 3. Hej Anna! Är så imponerad av ditt kunnande! 😊👍🏼
  Marististel ska ju vara bra för stt stärka levern, är det något du känner igen ich kan rekommendera?
  /Åse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *