Ja, är det verkligen citron i citronsyra?

Svaret kan vara både ja och nej. Och båda sorterna heter samma i innehållsförteckningen.

Citronsyra, E 330,  (Citric acid) är en tillsats i livsmedel och fungerar som  antioxidationsmedel. Kan också heta E331, E332 och E333 samt E380, E472c och E1505. Eller gömma sig bakom ordet  Citrat.

Hur gör man då citronsyra? Citronsyra kan du göra från frukter som är rika på citronsyra, till exempel citronjuice, omogna citroner eller citronavfall. Inte så vanligt längre.

Du kan också göra den genom jäsning av kolhydrater, ofta majs, med hjälp av svartmögelsvampen Aspergillus niger. (Billigt och därför mycket vanligt.)

Sen måste vi filtrera bort möglet och separera citronsyran. Då tillsätts det starkt basiska ämnet släckt kalk, kalciumhydroxid. Tyvärr får du då ett salt av citronsyra, detta kallas citrat. Så vi måste i med mer kemikalier.

För att få citronsyra från citatet så behandlar du det med svavelsyra. Mums!

Det sägs att detta är en säker process och EU:s matsäkerhetsmyndighet EFSA menar att biotekniskt framställd citronsyra är säker.

Men… ändå får många problem. Hur vet man då att problemen kommer från denna svartmögelvariant av citronsyra? Jo, när de tar bort ämnet från sin kost och krämer så försvinner problemen.

Citronsyra produceras även naturligt i vår kropp, för att ge cellerna energi.

Vad är det då för problem du kan få vid E330 skapad från svartmögelsvampen Aspergillus niger?
1 Allergiska reaktioner, allergier ex pollenallergi
2 Överkänslighetsreaktioner och eksem
3 Astma
4 Hudproblem och utslag.

Skrämmande nog är det i stort sett alltid E330 i krämer för eksem, känslig hud och torr hud. Även i receptbelagd kräm för hudproblem.

Jag pratade också med en seriös bio-kemist på ett bra företag som gör och säljer tillskott. Hon berättade att de ville ha riktig E330 men det fanns helt enkelt inte att köpa på marknaden i formen för just tillskott. Detta gör att tillexempel magnesiumcitrat är från svartmögelsvampen Aspergillus niger.

Hitintills har över 11 000 anslutits sig till FB-gruppen:
https://www.facebook.com/groups/e330citronsyra/

Ännu värre (Kunskap inhämtad från Ingela Jönsson. Tack!):

Citronsyra kan också räknas som en processkemikalie och behöver då inte finnas med på innehållsförteckningen.

Detta är tyvärr helt lagligt. Ett vanligt exempel på dold citronsyra är ekologiska kokosfett utan smak – de så kallade deodoriserade. Många deodoriserade kokosfett tillverkas av spillrester av nötter som torkas i solen på marken utomhus. Därefter pressas oljan ut. För att få ett fint vitt fett som liknar det kallpressade med smak så bleks fettet.  För att förhindra att bakterier från mark, luft och insekter ska föröka sig så tillsättes citronsyra.

Endast de deodoriserade som görs på kallpressad olja från färska nyplockade nötter är fria från dessa tillsatser. Två, av få, exempel: Cocosas och Kokovita.

Varför använder de inte äkta citronsyra? Ja, blir du förvånad om jag svarar – pengar? Och när du börjar läsa på innehållsförteckningarna så hittar du den överallt.

Ex: Skinka, hudkrämer, fruktyoghurt, dressing, schampo, citronpeppar, barnhudkrämer, juice, saft, isglass, sylt, ketchup, cocosfett, läsk, bakverk…