Bäst i test

lokaltidningsbild

Ja vem avgör hur testerna ska se ut? Vilka kriterier är satta för testerna? Vem gör testerna?

Inget ont om ISO dieten, men ”Bäst i test 2009”? Säkert? De vann en bantningstävling mellan tre personer och tre lågkolhydratinriktningar. Stort grattis till det, men ”Bäst i test”? Förutsättningarna för att gå ner i vikt är oerhört olika och att jämföra tre personer ger ingen kunskap eller svar.

Hörde också om någon test där Lätt och Lagom vann långt framför Bregott. Flera andra margariner kom före Bregott. Jag skulle vilja säga: Självklart! Jagar de fettmängd så förlorar Bregott. Jagar de mättat fett så förlorar Bregott. Tror de att vegetabiliskt omega 3 (ALA) fungerar, ja då förlorar Bregott. Men är det verkligen hälsonyttiga och i vetenskapen förankrade kunskapsgrunder? Och om svaret blir nej så kan ju inte testet vara speciellt värdefullt.

Fick en härlig kommentar om bra och dåliga matval. Vilka kriterier står bakom? Tallriksmodellen? Vetenskapen? Kostråden från nu eller kostvalen vi gjorde på 60-talet? Bra eller dåliga val för vem? Finns det verkligen EN gyllene tallrik för alla. Är samma fördelning rätt för 84 åriga stillasittande Agda som för hennes elitränande 18 åriga barnbarn Anne? Eller kan det vara så att de har lite olika behov.

Idag och några år framöver kommer dietisterna och förespråkarna för den fettsnåla kosten försöka sig på alla medel för att hålla fast vid sitt. Vi har ju just nu ett prestigebråk. ”Vem har rätt?” Eftersom en hel del journalister också valt sida så kommer de att lyfta fram allt som visar att mackor är bra (bara det är fullkorn *suck*) och fett är dåligt. Glädjande nog finns det journalister som vågar tänka och ifrågasätta.

Bäst i test? Kolla alltid VEM som säger det och vad det grundar sig på. Kolla alltid vem som är tänkt att vara målgruppen. Fundera på vad som är rimligt. Allt som skrivs i tidningarna är inte sant… 😉

2 reaktioner till “Bäst i test”

  1. emji: Ja, nu behöver vi sunt förnuft, klokhet och EGNA slutsatser. Vi behöver tänka efter: Vad är rimligt?

  2. Precis!! Prestige var ordet…inte kan man väl medge att man hade fel och förlora ansiktet totalt. Men jag tror att folk är klokare än så och bildar sig en egen uppfattning i frågan.
    Hälsningar från emji/LCHF:are

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *