Att läsa på nätet är gratis. Stämmer, men samtidigt får du ofta råden helt tagna ur sitt sammanhang. Vad är det som gäller just för dig? Ett råd måste alltid följas av -under vilka förutsättningar?, – för vem? och – varför?

Viktminskning är något av det svåraste som finns. Men det går! Lovar! Det vi dock ofta glömmer är att för kroppen är extrakilona något bra, något kroppen gör allt för att få behålla. Kroppen struntar högaktningsfullt i vad som står i tidningarna, vad vågen säger eller vad du tycker om din spegelbild. Kroppen är överlycklig för att den nu garanterat sin överlevnad! (Kroppen förstår inte att den kan överspara och dö av sviterna av för mycket fett. Det finns ingen sådan programmering, för detta har aldrig varit människans problem under vår utvecklingstid)

Vi har också ofta bråttom. Kroppen gillar långsamt. Jag får ofta frågan – Men Anna, finns där inga genvägar? Tänk efter. OM det hade funnits någon genväg som verkligen fungerade, hade inte vi alla använt oss av den och blivit smala och klara en gång för alltid? Jo, självklart. Men den finns inte!

Du vill gå ner i vikt. Då måste du först ha klart för dig hur din historia ser ut.

1. Har du har bantat dig överviktig?
2. Eller har du har ätit dig överviktig?

Väljer du svar ett måste du nu skapa en trygg kropp som KAN äta utan att gå upp i vikt. Börjar du här med tuffaste LCHF och äter en gång per dag kommer du troligtvis att stå still. Du har en kropp som knappt förbränner något och som tror att den ska dö av svält och sparar allt vad det går. Nej, du ska ÄTA MER! Lära dig äta 4 måltider per dag, (se mitt inlägg om LCHF för viktminskning) När du kan äta LCHF, fyra måltider per dag, utan undantag eller falla dit och har det som rutin (brukar ta ca 3-6 månader) DÅ kan du sen gå ner i vikt. Många som bantat länge har ett felaktigt ätbeteende och saknar ofta rutiner. Utan rutiner kommer vikten alltid att vara en kamp! Du ska äta mer. Lite mat blir din fälla.

Väljer du svar två. Ja, då har du en bra förbränning men troligtvis en sämre upplevd mättnad. När du då får höra att med LCHF ska du äta tills du blir mätt, ja då överäter du. Det finns inget naturligt stopp. Du måste lära dig att vara nöjd på mindre och skapa en bra tallriksstorlek med kunskap. Börja med ”LCHF för viktminskning”. Du ska äta mindre. Mycket mat är din fälla.

Nästa fråga du ska titta på.

1. Kan du göra undantag?
2. Vill du göra undantag?
3. Gör du undantag?

Vill du gå ner i vikt gör du naturligtvis inga undantag. I alla fall inte om du inte går ner i vikt, men vill detta. Då vet du ju att du har en besvärlig kropp. En besvärlig kropp kommer aldrig att släppa ett gram om du då och då väljer yoghurt och bär, mandel- eller fröbröd, LCHFefterrätt eller mjölk i kaffet.

Valda undantag gör du när du VET att du inte triggar på det. När du VET att det inte skapar sug och får konsekvenser dagen efter. Undantag gör du när du accepterar att stå still eller är nöjd med din vikt.

Mycket fett? Nollning? Lite mat? Mycket mat?
Vad är sant? Vad fungerar?

Det som fungerar är den mat du kan tänka dig att äta i 30 år framöver. Tar du i så tufft att detta blir en metod så är vi tillbaka där vi började. I olika bantningsmetoder där lidanet betydde att vi var ”duktiga”. Ju hårdare och tuffare, desto bättre. LCHF ger dig en möjlighet att äta dig ner i vikt! Ta den!

Att äta 150 gram kokosfett per dag för att slippa äta, slippa känna hunger och för gå ner i vikt är långt ifrån ett naturligt ätbeteende. Om du uppskattar denna känsla så funder på varför det är farligt eller jobbigt att uppleva den naturliga känslan av hunger? Varför du uppskattar att slippa äta? Kan det vara så att kontrollen är problemet?

Att vara rädd för ett salladsblad men äta mejeriprodukter är ett härligt feltänk!

Nyfiken på mer ? Skriv Sockerberoende i SÖKfältet längst ner bloggen. Finns del 1, 2 och 3. Kan ge lite bra idéer.

Anna